İşlem Noktası Tanımları

Top  Previous  Next

İşlem Noktası Tanımları; firma bünyesinde yapılan faaliyetlerin icra edildiği noktaların tanımlandığı alandır. İşlem noktaları, şube, departman vb. gibi fiziksel olabileceği gibi İnternet Şubesi gibi hiçbir fiziki işlemin yapılmadığı mantıksal işlem noktası da olabilir.

 

İşlem Noktası Ve Alt İşlem Noktası Nedir?
Yeni İşlem Noktası Ekleme
Alt İşlem Noktası Ekleme
İşlem Noktasına Bağlı Alanlar

 

arrow22İşlem Noktası Ve Alt İşlem Noktası Nedir?

 

Kendi firmamıza ait departman, şube, işyeri, fabrika vb. yerleri "İşlem Noktası" olarak tanımlanarak işlem ve takip kolaylığı sağlanır. Daha önceden oluşturulan işlem noktalarına bağlı çalışan Şube, Departman, İşyeri vb. yerleri de "Alt İşlem Noktası" olarak işlem noktalarının altına bağlanarak ağaç yapısı oluşturulabilir. Bu ağaç yapısı ihtiyacımız kadar sürdürebilir.

 

Örneğin; firmamızın Ankara, İstanbul ve Kayserideki şubeleri İşlem Noktası olarak bu şubelere ait Satış, Depo, Muhasebe departmanlarını da bu işlem noktalarına bağlı Alt İşlem Noktası olarak tanımlanabilir.

 

islem noktasi agac yapisi

 

arrow22Yeni İşlem Noktası Ekleme

 

nokta tanım

İşlem Noktası Tanımları penceresi içerisinde Navigator Aracı üzerinde bulunan "artı" butonuna basılır veya sağ klik "Yeni İşlem Noktası"seçeneğini seçilir. Sağ tarafta bulunan alanlar doldurulup "onay" butonuna basılarak işlem tamamlanır.

 

Alan Adı

Açıklama

Sınıfı

İşlem Noktasının sınıfının belirtildiği alandır.(Fabrika, İşyeri, Departman vb.) Kullandığımız modüllere bağlı olarak başka seçenekler de gelmektedir.

Nokta Kısa Adı

İşlem Noktasına verilen kısaltma isimdir. İşlem Noktasının uzun olduğu yerlerde kullanım kolaylığı sağlar.

E-Defter Şube No

Tek bir vergi kimlik numarsına sahip olup farklı yerlerde şubeleri bulunan işletmeler şube kodu kullanarak tek bir e-defter kullanabilmektdir. Bu alana şubeye ait Şube Numarası girilmektedir.

Parametreler

İşlem Noktası Genel Parametrelerinde ayarlanan genel parametreleri işlem noktalarımıza göre özelleştirdiğimiz alandır.

 

 

arrow22Alt İşlem Noktası Ekleme

 

yeni alt islem noktası

Alt İşlem Noktası eklenmek istenen İşlem Noktası seçili durumdayken sağ tuş yapılır "Yeni Alt İşlem Noktası" seçeneği seçilir. Sağ tarafta bulunan alanlar doldurduktan sonra "onay" butonuna basılarak işlem tamamlanır.

 

arrow22İşlem Noktasına Bağlı Alanlar

 

Firmamıza ait işlem ve alt işlem noktalarına hesap kodu, banka, stok yeri, kasa ve personel bağlanarak işlem noktalarının varsayılan olarak bu parametrelerle çalışması sağlanır.

 

Hesap Kodları Bağlama - Çıkarma

 

bağlı hesaplar

 

Hesap Kodları Alanı içerisinde bulunan "Hesap Adı" alanına çift tıklanıp kutucuk aktif hale getirilir ve "uc nokta" işaretine basılır veya sağ tuş "Takip Hesabı Ekle" seçeneği seçilir.

 

takip hesabı pencere

 

Önceden tanımlanan Takip Hesabı listeden seçilir.

 

Daha önce bağlanan ve "Hesap Kodları Alanı" içerisinde bulunan Takip Hesabı seçili durumda sağ tuş yapılır "Takip Hesabı Çıkar" seçeneği seçilerek çıkarılır. Daha önce işlem görmüş takip hesaplarını çıkarmadan önce hesap üzerindeki işlemlerin silinmesi gereklidir. Aksi takdirde silme işlemi hata verir.

 

 

Bağlı Banka Alt Hesapları

 

bağlı banka alt hesapları

 

Bağlı Banka Alt Hesapları alanı içerisinde bulunan "Alt Hesap Adı" alanına çift tıklanarak kutucuk aktif hale getirilir ve "uc nokta" işaretine basılır.

 

Alan Adı

Açıklama

Varsayılan

Seçili satırdaki bağlantının işlemlerde varsayılan olarak kullanılıp kullanılmayacağının ayarlandığı alandır.

Zorunlu

Seçili satırdaki bağlantının işlemlerde zorunlu olarak kullanılıp kullanılmayacağının ayarlandığı alandır. Bu alan aktif yapıldığında diğer bağlantılar seçilemez.

Sıra No

Eklenmiş bağlantılar içerisinde sıralama yapılmasını sağlar.

 

banka hesap pencere

 

Önceden tanımlamış olduğumuz Banka Hesabı seçilir.

 

Bağlı Stok Yerleri

 

bağlı stok yerleri

 

Bağlı Stok Yerleri alanı içerisinde bulunan "Stok Yeri Adı" alanına çift tıklanarak kutucuk aktif hale getirilir ve "uc nokta" işaretine basılır.

 

stok yeri pencere

 

Önceden tanımlamış olduğumuz Stok Yeri seçilir.

 

Bağlı Kasalar

 

bağlı kasalar

 

Bağlı Kasalar alanı içerisinde bulunan "Kasa Adı" alanına çift tıklanarak kutucuk aktif hale getirilir ve "uc nokta" işarteine basılır.

 

kasa pencere

 

Önceden tanımlamış olduğumuz Kasa seçilir.

 

Bağlı Personeller

 

bağlı personeller

 

Bağlı Personeller alanı içerisinde bulunan "Adı Soyadı" alanına çift tıklanarak kutucuk aktif hale getirilir ve "uc nokta" işarteine basılır.

 

personel listesi pencere

 

Önceden tanımlamış olduğumuz Personel seçilir.