<< İçindekileri Görüntülemek İçin Tıklayın >> Yer: Tanımlar > Üretim Yönetimi Tanımları > MRP2 Profil Tanımları |
MRP2 profil tanımlarının sadece ek olarak kullanılabildiği lisanslar: |
||
MRP2 profil tanımları ile ilgili Netsimakademi'deki eğitim videosunu izleyebilirsiniz! |
||
MRP2 profil tanımı ile ilgili işlem için ÜRETİM-Soru Cevap'ta bulunan MRP2 Tanımlar bölümüne bakabilirsiniz. |
Üretim işlemi için bir profil oluşturulur. Burada tanımlanan profil Planlama modülündeki Üretim Kaynak Planlama (MRP2) işlemi sırasında kullanılır.
MRP2 Planlama penceresinde iken profil seçilip butonu ile seçilmiş olan profile göre MRP2 çalışır.
Profil içindeki hesaplama ve de işlem ayarlarının doğru seçilmesi çok önemlidir!
Aktif ve Onaylandı durumuna getirilen kayıtlar diğer işlem pencerelerinde görüntülenip kullanılabilir.
Profil kodu istenilen formatta elle girilir ya da boş bırakılır ise profil adı yazıldıktan sonra butonuna tıklanınca sistem tarafından artan sırada numara verilir.
Profil adı girilir.
Genel Bilgiler
Üretim Tesisi butonuna tıklanılarak açılan Üretim Tesisi Tanım penceresinde seçilir.
Referans Profili butonuna tıklanılarak açılan MRP2 Profil Tanım penceresinde seçilir. Yeni tanımlanan profile önceden tanımlanmış olan bir MRP2 profili referans olarak tanımlanabilir.
Takvim butonuna tıklanılarak Takvim penceresinde seçilir.
Onay Yolu butonuna tıklanılarak açılan Onay Yolu penceresinde seçilir.
Periyot Referansı ve Planlama Periyodu menüden seçilir. Örneğin haftalık olarak planan periyodun başında işlem yapılması ayarlanabilir.
İlk Tarih Formatı ve Son Tarih Formatı ... (üç nokta) butonuna tıklanılarak açılan İşlem Zaman Editörü penceresinde seçilir.Son tarih olarak belirtilen tarih iş emir kayıtlarında Plan Başlama tarihi olarak gösterilir.
Filtre ÜreSip profili butonuna tıklanılarak açılan Üretim Siparişi Profil penceresinde seçilir.
Seçenekler
ÜreSipariş ekleme Yapma olarak seçilir ise MRP2 Planlama işleminde üretimi yapılacak olan ürünlerin üretim siparişleri manuel olarak eklenir. Bunun için MRP2 planlama işleminde Üretim Siparişleri sekmesinde iken pencerenin sol bölümündeki butonu ile üretim siparişi kullanıcı tarafından seçilir. Sormadan Yap seçilir ise üretim siparişi ÜSKayıt Durum ya da ÜreSip İşlem kodları alanlarında yapılan seçime göre sistem tarafından eklenir. Sorarak Yap seçilir ise üretim siparişi ÜSKayıt Durum ya da ÜreSip İşlem kodları alanlarında yapılan seçime göre kullanıcının karşısına uyarı mesajı çıkarılıp onayı alınarak sistem tarafından eklenir. Yapma seçilir ise herhangi bir işlem yapılmaz ve kullanıcı isterse elle daha sonra işlem yapabilir.
ÜSKayıt Durumu seçilerek ÜreSipariş ekleme işleminde MRP1 işleminden oluşturulan üretim siparişlerinden hangi durumda olanlar için üretim planlaması yapılacağı belirtilir.
ÜreSip işlem kodları seçilerek ÜreSipariş ekleme işleminde işlem koduna göre ekleme yapılır.
Parametre lot seçimi alanında üretim siparişine lotunun eklenmesi için ayar yapılır. Bunun için Sok Lot penceresinde lot girişinin yapılmış olması gerekir. Sormadan yap seçilir ise üretim lotu sistem tarafından yapılan ayara göre tanımlanır. Sorarak yap seçilir ise kullanıcının karşısına uyarı mesajı çıkarılıp onayı alınarak sistem tarafından tanımlanır. Yapma seçilir ise herhangi bir işlem yapılmaz ve kullanıcı isterse elle daha sonra işlem yapabilir.
Rota oluşturma alanına MRP2'deki üretim planlama işlemi yapılan ürünün üretim rotasının oluşturulması ile ilgili ayar yapılır. Bunun için Rota Tanım penceresinde üretimi yapılacak olan mamul ve de yarı mamullerin rota tanımları yapılmış olması gerekir.Sormadan yap seçilir ise Planlama modülü altındaki MRP2 işlem penceresindeki üretim planlama kaydındaki Rota/Proses altındaki Rota Bilgileri sekmesinde rota kaydı sistem tarsfından oluşturulur. Sorarak yap seçilir ise kullanıcının karşısına uyarı mesajı çıkarılıp onayı alınarak sistem tarafından oluşturulur. Yapma seçilir ise herhangi bir işlem yapılmaz ve kullanıcı rota oluşturma işlemini kendisi yapar. Planlama modülü altındaki MRP2 işlem penceresindeki üretim planlama kaydındaki Rota/Proses altındaki Rota Bilgileri sekmesinde rota kaydı butonuna basılarak yapılır.
Rota detayı belirle alanına MRP2'deki üretim planlama işlemi yapılan mamul/ yarı mamul ürünlerin üretim rotasındaki operasyonlarda kullanılacak olan malzemelerin ve de miktarlarının hesaplanması ile ilgili ayar yapılır. Sormadan yap seçilir ise Planlama modülü altındaki MRP2 işlem penceresindeki üretim planlama kaydındaki Rota/Proses sekmesinde rota kaydı oluşturulduktan sonra Rota Detayı sekmesindeki Malzeme sekmesinde iş istasyonundaki operasyonda kullanılacak olan malzemeler getirilir. Sorarak yap seçilir ise kullanıcının karşısına uyarı mesajı çıkarılıp onayı alınarak sistem tarafından rotadaki malzemeler getirilir. Yapma seçilir ise herhangi bir işlem yapılmaz ve kullanıcı butonuna basarak işlem yapabilir.
Malzeme Hesaplama alanına MRP2'deki üretim planlama işlemi yapılan mamul/ yarı mamul ürünlerin üretim rotasındaki operasyonlarda kullanılacak olan malzemelerin miktarlarının hesaplanması ile ilgili ayar yapılır. Sormadan yap seçilir ise Planlama modülü altındaki MRP2 işlem penceresindeki üretim planlama kaydındaki Rota/Proses sekmesinde rota kaydı oluşturulduktan sonra Rota Detayı sekmesindeki Malzeme sekmesinde iş istasyonundaki operasyonda kullanılacak olan malzemelerin miktarları sistem tarafından hesaplanır. Sorarak yap seçilir ise kullanıcının karşısına uyarı mesajı çıkarılıp onayı alınarak sistem tarafından rota detayı hesaplanır. Yapma seçilir ise herhangi bir işlem yapılmaz ve kullanıcı butonuna basarak işlem yapabilir.
Proses reçete alanında Sormadan yap, Sorarak yap, Yapma olarak seçilerek işlem yapılır.
Detay Hesaplama alanında üretim planlama işlemi yapılan mamul/ yarı mamul ürünlerin üretim rotasındaki operasyonlarda kullanılacak olan malzemelerin miktarlarının hesaplanması ile ilgili ayar yapılır. Sormadan yap seçilir ise Planlama modülü altındaki MRP2 işlem penceresindeki üretim planlama kaydındaki İşlem Detayı sekmesinde malzemel miktarları sistem tarafından hesaplanır. Sorarak yap seçilir ise kullanıcının karşısına uyarı mesajı çıkarılıp onayı alınarak sistem tarafından malzemeler hesaplanır. Yapma seçilir ise herhangi bir işlem yapılmaz ve de kullanıcı butonuna basarak işlem yapar.
İşEmri oluşturma alanında üretim planlaması yapılan mamul/ yarı mamul ürünlerin iş emri oluşturulması ile ilgili ayar yapılır.Sormadan yap seçilir ise Planlama modülü altındaki MRP2 işlem penceresindeki üretim planlama kaydındaki İş Emirleri sekmesinde üretim için iş emirleri oluşturulur. Sorarak yap seçilir ise kullanıcının karşısına uyarı mesajı çıkarılıp onayı alınarak sistem tarafından iş emirleri oluşturulur. Yapma seçilir ise herhangi bir işlem yapılmaz ve kullanıcı butonuna basarak işlem yapabilir.
Alınan Sipariş Ekleme alanında İşlemler modülü altındaki Alınan Sipariş penceresindeki oluşturulmuş olan siparişin oluşturulan üretim iş emrine bağlanıp bağlanmayacağı belirtilir. Sormadan yap seçilir ise ise Planlama modülü altındaki MRP2 işlem penceresindeki üretim planlama kaydındaki Üretim Siparişleri sekmesinde ilgili kayıtlara bağlanır.Sorarak yap seçilir ise kullanıcının karşısına uyarı mesajı çıkarılıp onayı alınarak sistem tarafından alınan sipariş ile üretim siparişi bağlanır. Yapma seçilir ise herhangi bir işlem yapılmaz ve kullanıcı butonuna basarak işlem yapabilir.
AlıSip kayıt durumu alanında alınan siparişin eklenmesi için hangi durumdaki siparişler için işlem yapılacağı belirtilir. Örneğin, Onaylandı durumu seçilir ise onaylanmış olan alınan siparişler sistem tarafından getirilir.
AlıSip kayıt kodu alanında alınan siparişin eklenmesi için hangi koddaki siparişler için işlem yapılacağı belirtilir.Örneğin, Alış seçilir ise alış işlemleri sistem tarafından getirilir.
Seçili sipariş onaylama alanında seçilen siparişin MRP2 işlemi için durumunun Onaylandı durumuna getirilmesi için ayar yapılır.
MRP Grubu butonuna tıklanılarak açılan MRP Grubu penceresinde MRP1 işlem grubu seçilir.
Proje modu seçilerek profil bir ya da birden fazla projede kullanılabileceği ya da herhangi bir projede kullanamayacağı belirtilir.
Miktar ondalık hanesi alanında sayısal değerlerin ondalık kısmı belirtilir.
Partileme uyum ile ilgili ayar yapılır.
Stok no uyum, Varyant no uyum, Dstok no uyum, Kalite no uyum, Birim uyum alanlaırnda Gerekli, Uyarı/serbest, Gerekmez seçilerek ayar yapılır.
Makine tipi seçilir.
Parti No/Kodu ile ilgili ayar yapılır.
Oluşturma alanında üretim siparişleri için parti kodu verilip verilmeyeceğine dair ayar yapılır. Sormadan Yap ve Sorarak yap seçilir ise Oluşturma Şekli alanında hangi seviyede oluşturulması gerektiği belirtilir. Yapma seçilir ise herhangi bir işlem yapılmaz.
Oluşturma şekli alanında hangi seviyeden sonra oluşturulacağı seçilir. Oluşturulmaz şeçilir ise işlem yapılmaz.
Formatı alanında parti no kodu için format seçilir.
Parametre veri seti seçilir. Dinamik veri tanımlarında oluşturulmuş olan partileme ile ilgili paremetrelere göre işlem yapılır.
Üretim Lotu ayarları yapılır.
Oluşturma üretim için oluşturulan iş emirlerine lot kodu verilip verilmeyeceğine dair ayar yapılır. Sormadan Yap seçilir ise Planlama modülü altındaki MRP2 işlem penceresindeki üretim planlama kaydındaki İş Emirleri sekmesinde üretim için iş emirleri oluşturulurken lot kodu da oluşturulur. Sorarak yap seçilir ise kullanıcının karşısına uyarı mesajı çıkarılıp onayı alınarak sistem tarafından iş emri lot kodu oluşturulur. Yapma seçilir ise herhangi bir işlem yapılmaz.
Oluşturma şekli seçilir. Bağımsız Lot olarak belirtilir ise Veri Tanımı ve Formatı alanlarında belirtilen formata göre lot oluşturulur.
Formatı alanında parti no kodu için format seçilir.
Parametre veri seti seçilir. Dinamik veri tanımlarında oluşturulmuş olan üretim lotu ile ilgili paremetrelere göre işlem yapılır.
Anaya Bağlı (üst üretim lotu) kutucuğu işaretlenerek ayar yapılır.
Tekil kutucuğu işaretlenerek ayar yapılır.
Açıklama girilir.
Formüller girilir.
Serbest Alanlar sekmesinde kullanıcı isteğine bağlı ek alanlar tanımlanabilir.