<< İçindekileri Görüntülemek İçin Tıklayın >> Yer: Tanımlar > Firma Tanımları > İşlem Noktası Tanımları |
İşlem noktası tanımlarının kullanılabildiği lisanslar: |
||
İşlem noktası tanımı ile ilgili Netsim_akademi'deki eğitim videosunu izleyebilirsiniz! |
||
Firma ile ilgili işlemler için T4-Soru Cevap'ta bulunan Ticari Alış Satış bölümüne bakabilirsiniz. |
İşlem noktası, şubelere bağlı alt birim/departman olarak açılabilir.Örneğin; üretim birimi bir fimadaki işlem noktası olabilir.Ya da satış, pazarlama ve tanıtım faaliyetlerini yürüten kişiler bir işlem noktası olabilir.
Sistemde herhangi bir resmi sicil kaydı olmayan işlem yapan noktalar burada tanımlanır.
Firma ve Şube Tanımları penceresinde tanımlanmış olan firma ve şubeler bu pencerede sadece görüntülenebilir. Yeni firma ya da şube tanımı yapılamaz.
Şubelerin altına kırılım olarak işlem noktaları açılır.
Dikkat Edilmesi Gereken Durum
İşlem noktalarının tanımlanacağı firma ve şube kaydı (1) Firma ve Şube Tanımları penceresinde yapılmış olması gerekir.
Terminalde kullanılan N4'ün hangi işlem noktasında çalıştığı ise klavyeden CTRL+F8 tuşlarına basılarak açılan Terminal Çalışma Parametreleri (3) penceresinde kontrol edilir.
N4'te kullanıcı yetkileri işlem noktasına bağlı olarak değişebilmektedir!
Aktif ve Onaylandı durumuna getirilen kayıtlar diğer işlem pencerelerinde görüntülenip kullanılabilir.
Nokta kodu istenilen formatta elle girilir ya da ya da boş bırakılır ise nokta adı yazıldıktan sonra butonuna tıklanınca sistem tarafından artan sırada numara verilir.
Nokta adı girilir.
Giriş durumunda iken gerikli alanlara bilgi girişi yapılır.
Nokta Bilgileri
Nokta kısa adı girilir.
Ana işlem noktası alanına şube adı getirilir. Değiştir butonu ile değiştirilebilir.
Firma ve Şube alanlarına hangi firma ve şube altına kayıt yapılıyorsa ona ait olan bilgi getirilir.
MRP gurubu butonuna tıklanılarak MRP Grup seç penceresinde seçilir.MRP1 işlemlerinin yapılabilmesi için seçilir. Bir işlem noktasında MRP1 grubu seçilmez ise o işlem noktasında MRP1 işlemleri yapılamaz!
Üretim tesisi butonuna tıklanılarak Üretim Tesisi seç penceresinde seçilir Üretim işlemlerinin yapılabilmesi için seçilir. Bir işlem noktasında üretim işlemi yapılabilmesi için üretim tesisi ile eşleştirilmelidir!
Sorumluluk alanı butonuna tıklanılarak Sorumluluk Alan seç penceresinde seçilir.
Sınıfı alanında işlem noktası olduğu için "departman" bilgisi sistem tarafından getirilir.
Renk ... (üç nokta) butonuna basılarak seçilir. Ayraç olarak kullanılır.
Bloke kutucuğu işaretlenerek işlem noktasının kullanımı engellemek için ayar yapılır.
Web Aktif kutucuğu işaretlenerek web tarafında kullanılmak için ayar yapılır.
İnsan Kaynakları Birimi ve Muhasebe Birimi kutucukları işaretlenerek insan kaynakları ve de muhasebe işlemlerinde bu işlem noktasının kullanılacağına dair ayar yapılır.
E-ticaret satış noktası evet yada hayır şeklinde belirtilir.
Muhasebe kodu bileşeni ... (üç nokta) butonuna tıklanılarak muhasebe işlemlerinde hesap planı vb. için firmaya ait kullanılacak kod bileşeni belirtilir.
MH Özel Kod ... (üç nokta) butonuna tıklanılarak Özel Kod penceresinde seçilir yada yeni giriş yapılır.
Logo eklenir. Örneğin fatura/Efatura da kullanılabilir. Resim/Logo ekleme sayfasında bu işlem anlatılmaktadır.
Eposta için gerekli ayar bilgisi girilir. Adres, Hesap, Şifre, Sunucu:port, SSL girilir.
Web adresi ve doküman yolu (C:\Users\user1\Desktop\...... vb) girilir.
İşlem Bilgileri
Alış satış, stok vb. işlemler ile ilgili işlem noktasına bağlı ayarlar yapılır.
Vergi grubu seçilir. Vergi Grubu Tanımları penceresinde tanımlanmış olup ve de onaylandı durumuna getirilmiş olan vergi grubu seçilir.Gelir, kurumlar,damga, özel tüketim gibi vergi grupları olabilir.
Alış kur tipi ve Satış kur tipi seçilir. Bu şekilde işlem noktasına göre sabitlenebilir. Döviz Kuru penceresinde tanımlanmış olup ve de onaylandı durumuna getirilmiş olan kurlar seçilir.
Döviz birimi ve Fatura döviz birimi menüden seçilir.Döviz Tanımları penceresinde tanımlanmış olup ve de onaylandı durumuna getirilmiş olan dövizler seçilir.
Alış ödemesi ve Satış ödemesi butonuna tıklanılarak seçilir. Ödeme Kartları penceresinde tanımlanmış olup ve de onaylandı durumuna getirilmiş olan ödeme tipleri seçilir.
Ödeme günleri ... (üç nokta) butonuna tıklanılarak açılan İşlem Zaman Editörü ile tanımlanır.
Stok birimi butonuna tıklanılarak seçilir. Stok birimi penceresinde tanımlanmış olup ve de onaylandı durumuna getirilmiş olan birimler seçilir.
Takvim butonuna tıklanılarak seçilir. Takvim penceresinde tanımlanmış olup ve de onaylandı durumuna getirilmiş olan takvimler seçilir.
Kargo toplam periyodu seçilir. Alış/ satış işlemlerindeki kargo hesaplaması zamanı belirtilir. İşlem seçilir ise alış/satış işlemi gerçekleştiği zaman işlem içerisinde kargo hesaplaması yapılır. Oturum seçilir ise toplu alış/satış işlemlerindeki oluşturulan oturum koduna göre kargo hesaplaması yapılır. Web siparişlerinde kargo hesaplaması bu seçime göre yapılır. Gün seçilir ise alış/ satış işlemi yapıldığı zaman bir gün sonunda kargo hesaplaması yapılır. Web siparişlerinde kargo hesaplaması bu seçeneğe göre yapılır.Gün2 seçilir ise alış/satış işlemi yapıldığı gün ikiye bölünerek kargo hesaplaması yapılır. Web siparişlerinde kargo hesaplaması bu seçime göre yapılır.
Cari işlemleri için işlem noktasına bağlı olarak ön ayarlar yapılır.
Taksit fark hesabı alanında taksit ödenmemesine bağlı olarak oluşan farkın nasıl yansıtılacağı tanımlanır. İşlem yapma seçilir ise taksit farkı hesaba yansıtılmaz. Sonrakilere paylaştır seçilir ise diğer taksitlere paylaştırılır. Sonuncuya etkile seçilir ise son takside yansıtılır. Bir sonrakini etkile seçilir ise sonraki takside yansıtılır. Yeni satır ekle seçilir ise taksit farkı için diğer taksitlerin dışında bir satır daha oluşturulur.
Vade hesabı seçilir. Basit, kısa vadeli (< 1 yıl) işlemlerde kullanılır. Anapara sabit kalmaktadır. Bileşik ise dönemsel olup dönem sonunda hesaplanan faiz tutarı ise dönem başında anaparaya eklenerek bir sonraki döneme ait anapara oluşturulur
Cari işlem oto kapat alanında kapatma şekli seçilir. Bu ayar aynı zaman Cari Tip Tanımları penceresinde de yapılabilmektedir.
Cariye ait alış ya da satış işleminin bakiyesinin sıfırlanması sonunda işlemin kapatılmasının nasıl yapılacağı belirtilir. Kapatma yapılmayacak seçilir ise otomatik kapatma yapılmaz.Vade sıralı aynı dövizli kapat seçilir ise alış satış işlemindeki vade tarihine ve de döviz tipine sistem bakarak sıradaki vade tarihli ve aynı dövizdeki ödeme/tahsilat ile alış/satış işlemini kapatır. Vade sıralı farklı dövizli kapat seçilir ise alış satış işlemindeki vade tarihine ve de döviz tipine sistem bakarak sıradaki vade tarihli ve farklı dövizdeki ödeme/tahsilat ile alış/satış işlemini kapatır. Vade uyumlu aynı dövizli kapat seçilir ise alış satış işlemindeki vade tarihine ve döviz tipine sistem bakarak aynı tarihli ve de aynı dövizdeki ödeme/tahsilat ile alış/satış işlemini kapatır.Vade uyumlu farklı dövizli kapat seçilir ise tarihe ve döviz tipine sistem bakarak aynı tarihli ve de farklı dövizdeki ödeme/tahsilat ile alış/satış işlemini kapatır. Vade sıralı farklı dövizli 4 aşamalı seçilir ise alış satış işlemindeki vade tarihine göre sıradaki vade tarihli ve farklı dövizdeki ödeme/tahsilat ile alış/satış işlemini kapatır.
Cari işlem kapatma uyumu seçilir. İşlem noktası uyumlu seçilir ise alış/satış işleminin bulunduğu işlem noktası ile kapatma yapılacak olan tahsilat/ödeme kaydında bulunan işlem noktasının aynı olması koşuluna göre kapatma işlemi yapılır. Personel uyumlu seçilir ise alış/satış işlemi yapan personel ile kapatma yapılacak olan tahsilat/ödeme kaydındaki personelin aynı olması koşuluna göre kapatma işlemi yapılır.
Cari kart vade uyarısı kutucuğu işaretlenerek işlem noktasındaki cariler için vade uyarısının yapılması sağlanılır. Vade uyarısı aynı zamanda Cari Tip Tanımları penceresinden de ayarlanabilir.
Alış Satış İşlemleri için işlem noktasına bağlı olarak ön ayarlar yapılır.
Otomatik ödeme planı oluşturulması ile ilgili seçim yapılır. Uygulanmayacak seçilir ise alış/satış işleminde otomatik ödeme planı oluşturulmaz. Alışlarda uygula seçilir ise alış işleminde otomatik ödeme planı oluşturulur. Satışlarda uygula seçilir ise satış işleminde otomatik ödeme planı oluşturulur. Her zaman uygula seçilir ise alış ve de satış işleminde otomatik ödeme planı oluşturulur. Alışlarda sor seçilir ise alış işleminde otomatik ödeme planı oluşturulmadan önce kullanıcıya sorulur. Satışlarda sor seçilir ise satış işleminde otomatik ödeme planı oluşturulmadan önce kullanıcıya sorulur. Her zaman sor seçilir ise alış ve de satış işleminde otomatik ödeme planı oluşturulmadan önce kullanıcıya sorulur. Kullanıcının karşısına onay penceresi gelir.
İşlemde hesaplanacak alanında alış / satış işleminde genel toplam elle değiştirildiği zaman miktar ya da birim fiyatta değişiklik yapılması için ayar yapılır. Miktar seçilir ise miktar alanındaki değer azaltılır ya da artırılır. Birim Fiyat seçilir ise birim fiyat alanındaki değer azaltılır ya da artırılır.
Satır birleştirmesi alanında alış, satış ya da stok işlemlerinde ürünün barkodu okutularak sisteme alınacağı zaman aynı ürünlerin tek bir kayıt satırında birleştirilme şekli seçilir. Hiçbir zaman birleştirme seçilir ise aynı ürünler birleştirilmez ve herbir barkod okutmaasında alış, satış ya da stok kaydı için ayrı satır oluşturulur. Her zaman birleştir (bütün birimler) seçilir ise ürünün stok kartındaki Birimler bölümünde tanımlı olan referans birimine okutulan ürünün birimi dönüştürülerek ürünler için alış, satış ya da stok kaydı tek bir satırda oluşturulur. Alış satışta birleştir (bütün birimler) seçilir ise alış / satış işlemi için ürünün stok kartındaki Birimler bölümünde tanımlı olan referans birimine okutulan ürünün birimi dönüştürülerek ürünler için alış ya da satış kaydı tek bir satırda oluşturulur. Stok işleminde birleştir (bütün birimler) seçilir ise ürünün stok kartındaki Birimler bölümünde tanımlı olan referans birimine okutulan ürünün birimi dönüştürülerek ürünler için stok kaydı tek bir satırda oluşturulur. Her zaman birleştir (aynı birimler) seçilir ise aynı ürünler için alış, satış ya da stok kaydı tek bir satırda oluşturulur. Alış satışta birleştir (aynı birimler) seçilir ise alış / satış işlemi için okutulan aynı birimdeki aynı ürünler için alış ve satış kaydı tek bir satırda oluşturulur.Stok işleminde birleştir (aynı birimler) seçilir ise stok işlemi için okutulan aynı birimdeki aynı ürünler için stok kaydı tek bir satırda oluşturulur.
Önceki işlem kontrolu alanında alış ya da satış işleminde bir ürünün barkodunun okutulduğu zaman öncesinde açık işlemi bulunan cariye bağlanmasını belirtilen kontrol seçilir. Yapılmayacak seçilir ise barkodu okutulan ürün carinin önceki açık olan işlemine bağlanmaz. Her zaman bağla seçilir ise barkodu okutulan ürün carinin önceki açık olan işlemine bağlanır. Her zaman sor seçilir ise barkodu okutulan ürün carinin önceki açık olan işlemine kullanıcı mesajı ile sorularak bağlanır. 1 den fazla ise sor seçilir ise birden fazla ürün olduğu zaman barkodu okutulan ürün carinin önceki açık olan işlemine kullanıcı mesajı ile sorularak bağlanır.
Stok satılabilirlik seçilir. Her zaman seçilir ise ürünün satılması için bir şart (olup/olmaması) aranmaz. Stokta var ise seçilir ise ürünün satılabilmesi için stoğunun olması gerekir. Sipariş verilmiş ise seçilir ise ürünün satılabilmesi için öncelikle Alınan Sipariş penceresinde satış öncesinde sipariş kaydının oluşturulmuş olması gerekir.
Satış Efatura şablonu seçilir.Elektronik Fatura Şablonları penceresinde tanımlanmış ve onaylandı durumuna getirilmiş olan şablon seçilir.
Barkod sekmesinde Barkod Formatı ... (üç nokta) butonuna tıklanılarak açılan barkod format penceresinde düzenlenir. Barkod için alt bölümde script yazılabilir.
Eğer sistem tarafından barkod üretilecek ise burada tanım alanlarına ön ek girilir.
Bu ön eklere göre bir barkod raporu hazırlanır. Sistemde barkod raporundaki kodu okuyunca ön ekten işlem yapılır.
Firmaların standart bir barkod formatı varsa burada ayar yapılmaz. Stok kart pencerisindeki kaydında barkod tanımı yapılır.
Herbir bileşen (stok no, cari kodu, persone no vb.) için ön ek olarak 3 haneli bir numara tanımlanır.
Check Digit işaretlenerek barkodun en sonuna ek olarak sistem tarafından bir numara verilmesi sağlanır. Bu son hanedeki numarayı eğer barkod okuyucunun özelliği varsa kontrol edilir. Bu şekilde barkodun doğru olup olmadığı kontrol edilir. Örneğin 23 00011 00018 00019 5 barkodunda en son hane olan 5 sayısı check digit olup kontrol içindir.
Miktar böleni girilir.Miktarlı stoklar için kullanılır. Barkoddaki miktar değeri alanındaki değer miktar böleninde girilen değere bölünür. Sonuç değeri miktar alanına yazılır.
Örneğin miktarlı stok no için kullanılan 24 00011 55000 5 olan barkodun miktar değeri bölümü 55000'dür. Miktar böleni sistemde 1000 olarak girilmiş ise 55000/1000=5.5 olarak miktar alanına değer yazılır.
Tutar çarpanı girilir. Tutarlı stoklar için kullanılır. Barkoddaki tutar değeri alanındaki değer tutar çarpanında girilen değer ile çarpılır. Sonuç değeri tutar alanına yazılır.
Örneğin tutarlı stok no için kullanılan 26 00011 05000 5 olan barkodun tutar değeri bölümü 5000'dür. Tutar çarpanı sistemde 1 olarak girilmiş ise 5000*1=5000 olarak tutar alanına değer yazılır.
Okuyucu öneki girilir. Barkodun ilk iki hanesidir. 23 00011 00018 00019 5 barkodunda ilk iki hanesindeki 23 sayısı okuyucu ön ekidir.
Öncelikle script kullan butonuna tıklanarak ayar yapılır. Barkod Script alanındaki script ayarlarına göre öncelikle barkod okutulması sağlanır.
Adres ve Telefon sekmesinde butonları ile satır bazında kayıt işlemleri (ekleme, silme, onaylama, vazgeçme) yapılır.
Organizasyon Bilgileri sekmesinde eğer işlem noktası butonuna tıklanılarak açılan organizasyon şemasında gösterilmesi
isteniyor ise Organizasyon şemasında göster kutucuğu işaretlenir. Organizasyon görev açıklaması bölümünde ise açıklama girilir.
Serbest Alanlar sekmesinde kullanıcı isteğine bağlı ek alanlar tanımlanabilir.