<< İçindekileri Görüntülemek İçin Tıklayın >> Yer: Tanımlar > Stok/Lojistik Tanımları > Stok Tipi Tanımları |
Stok tip tanımlarının kullanılabildiği lisanslar: |
||
Stok tip tanımı ile ilgili Netsim_akademi'deki eğitim videosunu izleyebilirsiniz! |
||
Stok ile ilgili işlemler için T4-Soru Cevap'ta bulunan Stok bölümüne bakabilirsiniz. |
N4 sisteminde stok tiplerine bağlı olarak stok kartları açılır.
Bu sebeple öncelikle stok tipleri sistemde oluşturulur.
Stok tipleri ise 3 farklı temel tipten (fiziksel stok,temel tanım, hizmet) birine bağlıdır.
Temel tip, kullanıcı tarafından değiştirilemez, ekleme silme işlemi yapılamaz! Stok kartı oluşturulmadan önce stok tipi oluşturulmalıdır!
N4 sisteminde fiziksel stok, hizmet, temel tanım olmak üzere 3 temel tip mevcuttur. Fiziksel Stok; fiziksel olarak bulunan, miktarsal takibi yapılan ve depo hareketi olan stokların bağlandığı tiptir. Hizmet; elektrik, su, servis, temizlik gideri vb. miktarsal takibi olmayan ve depo hareketi bulunmayan tiptir. Temel Tanım; stokların renk, beden vb. özelliklerinin takip edildiği tiptir.
Stok kartları oluşturulurken stok tipindeki ön değerler alarak oluşturulur. Bu şekilde işlem kolaylığı sağlanılır ve de kullanıcı kaynaklı hatalar engellenebilir. Ayrıca raporlama ve gruplandırma amacı ile stok tipleri tanımlanır.
|
Aktif ve Onaylandı durumuna getirilen kayıtlar diğer işlem pencerelerinde görüntülenip kullanılabilir.
Stok tip kodu istenilen formatta elle girilir ya da ya da boş bırakılır ise stok tip adı yazıldıktan sonra butonuna tıklanınca sistem tarafından artan sırada numara verilir.
Stok tip adı girilir.
İşlemler bölümünde stok tipine ait olan Birim, Bağlı Kart, Uyarı Mesajları, Stok Tipi Parametreleri, Muhasebe tanımlamaları yapılır.
Stok Tipi Birim Tanımları penceresinde tanımlanmış olan birimler stok tipine tanımlanır. Stok kartları açılırken stok tipinden birim bilgisi getirilir. Stok kartında birim tanımlanması zorunlu olduğu için stok tipinden tanımlanmış olması kolaylık sağlar! |
|
Stok Kart Tanımları penceresinde tanımlanmış olan aynı stok tipindeki stok kartları görüntülenebilir. Aynı zamanda yeni stok kartları hızlı bir şekilde butonları kullanılarak tanımlanabilir. |
|
Uyarı Sınıf Tanımları penceresinde tanımlanmış olan mesajlar stok tipine butonları kullanılarak tanımlanabilir. |
|
Stok tipine ait genel ve de üretim parametreleri tanımlanır. Stok tip varyantı, liste fiyatı, sipariş verme süresi ve nakliye süresi, tedarik şekli, mal kabul süresi, üretim ile ilgili ayarlar tanımlanır. Stok tipinin "Tedarik Şekli" önemli bir alandır. Stok tip tanımının tedarik şekli "Üretim" olarak seçilmez ise MRP1 ÇALIŞTIR işleminde bu tipe ait stok kayıtları gelmez! |
|
Yarı mamul/mamul ürünlerinin rota tanımı yapılır. Tanımlı olan rotalar listelenir. |
|
Takip hesap kod bağlantısı için stok tipine kod tanımlanır. |
|
MH Özel Kod alanında tanımlanan koda göre muhasebe hesap kartı oluşturulur. |
Web Aktif alanındaki menüden seçim yapılarak web tarafından kullanım sağlanılır. Sıra no sistem tarafından verilir. Grup Başlığı elle girilir ya da önceden elle girilmiş olan gruplar menüde listeleneceği için mevcut gruplardan biri seçilir. Varyant Ref Stok Tipi alanındaki butona tıklanarak açılan Stok Tipi ekranında kayıt seçilir. Varyant referans alınacak olan stok tipi seçilir. Varyant; bir ürünün teknik özelliklerini bulunduran reçetedir. Reçete için de malzeme listesi, ürün için gerekli üretim spesifikasyonları bulunur. Temel Tip seçilir. Fiziksel stok; miktarsal olarak takibi yapılan ürünler için seçilir. Hizmet; miktarsız takip yapılan hizmet için seçilir. Temel tanım; renk, beden, desen gibi takip edilen özellikler için seçilir. Bilgi varyantı seçilir. Maliyet rapor dövizi seçilir. Stok kodu formatı girilir. Stok tipine bağlı olarak açılan stok kartlarının özel bir kod ile açılması sağlanılır. Örneğin; Paketli Şekerler stok tipi için PKTSEK stok kudu formatı girilir ise açılan stok kartlarının numaralandırma PKTSEK.001, PKTSEK.002 olarak verilir. Stok akıllı kod tanımı yapılmış ise stok tipine bağlı açılan stok kartlarının stok kodu akıllı kod tanımına göre verilir.
Stok akıllı kod tanımı seçilir. Stok tipine bağlı açılan stok kartlarının kodu seçilen akıllı kod formatına göre verilir. Seri/Çeki Formatı girilir. Koli, paket, balya için seri/çeki numarası üretilir. Seri/çeki oluşturlurken ÇekiTakip numarası belli formatta verilebilir. Örneğin 100 adet paketli şeker 20 li adetlerde 5 adet kutuya konulacakğı zaman PKTSEK00001, PKTSEK00002 sıra numarasında çeki numaraları üretilmesi isteniyor ise bu alanda PKTSEK yazılır. Sistem otomatik olarak PKTSEK00001, PKTSEK00002, PKTSEK00003 vb. şekilde kutular için numara üretir.
Özel Kod girilebilir. ... (üç nokta) butonuna tıklanılarak açılan Özel Kod penceresinde seçilir ya da elle giriş yapılır. Kullanıcının isteğine bağlı olarak oluşturulan bir koddur ve filtreleme ya da rapor oluşturmak için kullanılabilir. Vergi uygulama seti seçilir. Bu seçime göre KDV oranı alış-satış işlemlerinde hesaplanır. Alış garanti süresi girilir. Boş bırakılırsa 24 ay olarak sistem tarafından girilir. Satış garanti süresi girilir. Boş bırakılırsa 24 ay olarak sistem tarafından girilir. İşletme kayıt no girilir. Gıda sektöründe hizmet veren işletmeler için yetkili merci tarafından verilen belge ve bu belge üzerinde yer alan, yönetmelikte belirtildiği şekilde kodlanacak olan harf ve rakamlardan oluşan belge üzerindeki numaradır.
Stok Tipi Kullanım Yerleri Stok tipinin kullanım yerleri kutucuklar işaretlenerek ayar yapılır. Varsayılan olarak kısıtlama olmaksızın stok tipinin işlemlerde kullanımı serbesttir.
Fiyatlandırma / Maliyet Stok tipine bağlı farklı maliyetlendirme işlemi için kutucuklar işaretlenerek ayar yapılır. Varsayılan olarak kısıtlama olmaksızın stok tipinin fiyatlandırma/maliyetlendirme işlemi serbesttir.
Alış Satış / Stok Bağlantı Kontrolu Bağlantılı işlem için kutucuklar işaretlenerek ayar yapılır. Varsayılan olarak kısıtlama olmaksızın stok tipinin fiyatlandırma/maliyetlendirme işlemi serbesttir.
Stok Rezervasyonu Rezervasyon işlemi için kutucuklar işaretlenerek ayar yapılır. Varsayılan olarak kısıtlama olmaksızın stok tipinin fiyatlandırma/maliyetlendirme işlemi serbesttir.
Muhasebe Kodu Bileşeni ... (üç mokta) butonun tıklanılarak açılan Muhasebe Kodu Bileşeni ekranında seçilir.Muhasebesel işlemlerde bu kod bir ayraç olarak filtreleme için olarak kullanılır. MH Özel kod seçilir. Muhasebesel işlemlerde bu kod bir ayraç olarak filtreleme için olarak kullanılır. Muhasebe Stok Türü menüden seçilir. Stok tipinin muhasebesel işlemlerdeki takibi için kullanılır.
|
Tahmini rebate oranı girilir. Rebate, firmalar arasında karşılıklı anlaşmaya bağlı ürün satışıdır.Stok tipine oran tanımlanarak bu tip altındaki stok kartlarına da ayar yapılmış olunur. Rebate ile ilgili işlemler İşlemler modülü altındaki Toplu İşlemler menüsündeki Rebate İşlemler Listesinde takip edilebilir. Miktar formatı yazılır. Web (Nuke) sistemi kullanan firmaların web tarafında miktarları göstermek istedikleri formatı girerler. Numara formatı yazılır. Web (Nuke) sistemi kullanan firmaların web tarafında numaraları göstermek istedikleri formatı girerler. ÜP lot kodu formatı girilir. Üretim planlama için kullanılacak olan özel lot kodu girilir. Lot akıllı kod tanımı butonuna tıklanarak açılan Akıllı kod tanımı penceresinde seçilir. Lot dinamik veri tanımı butonuna tıklanılarak açılan Dinamik Veri Tanımları penceresinde seçilir. Dinamik Stop Tipi butonuna tıklanılarak açılan Stok Tipi penceresinde Temel Tip olan (renk, beden vb.) tiplerden seçilir Ürün Hattı butonuna tıklanılarak açılan Ürün Hattı penceresinde seçilir. Bu şekilde üretimdeki bir ürün hattına stok tipi eşleştirilebilir. Kalite Standardı butonuna tıklanılarak açılan Kalite Kontrol Standart penceresinde seçilir. Stok tipine kalite standardı tanımlanmış olur. Kalite Seti butonuna tıklanılarak açılan Stok Kalite Seti Seç penceresinde seçilir. Bu şekilde kalite seti stok tipine tanımlanır. Sorumluluk Alanı butonuna tıklanılarak açılan Sorumluluk Alan penceresinde seçilir. Bu şekilde stok tipinden sorumlu grup ya da kişi belirtilir. Limit Sınıfı butonuna tıklanılarak açılan Stok Limit Sınıf penceresinde seçilir. Stok tipinin bloke, asgari, normal ya da azami gibi miktarları belirtilir. Değişken Adı girilir. Üretim işlemlerindeki heaplamalarda kullanılır. Türkçe ve özel karakter ile değişken adı başlayamaz. Sayı ile başlayamaz. İçerisinde boşluk içeremez. Menü Adı girilir. Burada girilen isim program penceresinin üst bölümündeki KAYIT modülü altındaki Stok Kartları menüsüde görülebilir. Bu şekilde stok tipine bağlı stok kartları girilmiş olan isim altında gruplanır.
N4'te kullanıcının talepleri doğrultusunda kullanılan işlem pencerelerinde (formlarda) değişiklik yapılabilir ! Stok tipi, stok tip varyantı ve de stok kartı işlemlerinin yapıldığı formlar (pencereler) kullanıcıların isteğine bağlı olarak düzenlenebilir. Bunun için kullanıcı isteğine göre tasarlanan formların kullanılabilmesi için aşağıdaki alanlarda seçilmesi gerekmektedir! Stok Tipi Formu seçilir ise kullanıcının isteği üzerine stok tipine özel form dizayn edilerek kullanımı sağlanır. Tip Varyantı Formu seçilir ise kullanıcının isteği üzerine stok tip varyantına özel form dizayn edilerek kullanımı sağlanır. Stok Kartı Formu seçilir ise kullanıcının isteği üzerine stok kartına özel form dizayn edilerek kullanımı sağlanır. Stok Varyant Formu seçilir ise kullanıcının isteği üzerine stok kartlarının varyantına özel form dizayn edilerek kullanımı sağlanır. Çeki Formu seçilir ise kullanıcının isteği üzerine çekiye özel form dizayn edilerek kullanımı sağlanır.
Kontrol / Zorunluluk Paket şekli seçilir. Normal stok, Koli, Taşıyıcı Kap, Asorti Şablonu seçilir.Buradaki seçenekler sistemden gelmektedir. Bu listeye yeni bir paket şekli eklenmek istenir ise veritabanı yöneticisi ile irtibata geçilmelidir. Satılabilirlik durum tipi seçilir. Her zaman seçilir ise hangi şart olursa olsun bu stok tipindeki ürünler Satış işlemi penceresinde seçilebilir. Stokta var ise seçilir ise bu stok tipindeki ürünler Satış işlemi penceresinde seçilebilir. Sipariş verilmiş ise seçilir ise Alınan Sipariş penceresinde kayıdı olan bu stok tipindeki ürünler Satış işlemi penceresinde de seçilebilir. Fason Çalışma durum tipi seçilir. Fason ve Kendi Stoğumuz seçilir ise fason ve işletmenin kendi stok yerinde işlem yapılabilir. Sadece Kendi Stoğumuz seçilir ise işletmenin kendi stok yerinde işlem yapılabilir. Sadece Fason İşlemler seçilir ise fason stok yerinde işlemler yapılabilir.
Varyant Zorunlu durum tipi seçilir. Bütün İşlemler seçilir ise stok tipindeki ürünlerin alış, satış, stok, üretim vb.işlemlerinde stok kartında varyant bilgisinin eklenmiş olması kontrol edilir. Örneğin; bisiklet stok tipinde varyant zorunlu ise ve de kadın bisiklet stok kartında varyant eklenmemiş iken satış işlemi yapmak istenir ise sistem varyantın seçilmesi için Stok Kartı Varyantı Seç penceresini açar. Stok İşlemleri seçilir ise stok tipindeki ürünlerin sadece stok işlemlerinde stok kartında varyant bilgisinin eklenmiş olması kontrol edilir. Alış Satış İşlemleri seçilir ise stok tipindeki ürünlerin sadece alış satış işlemlerinde stok kartında varyant bilgisinin eklenmiş olması kontrol edilir. Hayır seçilir ise stok tipindeki ürünlerin stok kartında varyant eklemiş olmasına gerek yoktur.
Dinamik Stok Zorunlu durum tipi seçilir. Bütün İşlemler seçilir ise stok tipindeki ürünlerin alış, satış, stok, üretim vb.işlem pencerelerinde stok kartı eklendikten sonra Dinamik Stok sütununda renk, beden vb. seçimi yapılması gerekir. Örneğin, ayakkabı satış işlemi esnasında mutlaka numaranın seçilmesi gerekir. Sistem seçilmediği zaman uyarır. Stok İşlemleri seçilir ise stok tipindeki ürünlerin sadece stok işlem pencelerinde stok kartı eklendikten sonra Dinamik Stok sütununda renk, beden vb. seçimi yapılması gerekir. Alış Satış İşlemleri seçilir ise stok tipindeki ürünlerin sadece stok işlem pencelerinde stok kartı eklendikten sonra Dinamik Stok sütununda renk, beden vb. seçimi yapılması gerekir. Hayır seçilir ise stok tipindeki ürünlerin işlemleri esnasında stok kartı eklendikten sonra dinamik stok bilgisinin seçilmesi gerekmez.
Kalite Zorunlu durum tipi seçilir. Bütün İşlemler seçilir ise stok tipindeki ürünlerin alış, satış, stok, üretim vb.işlem pencerelerinde stok kartı eklendikten sonra Kalite sütununda kalite özelliğinin seçilmesi gerekir. Örneğin, kırmızı kazak stok kartının renk, örgü tipi vb.özelliklerden oluşan bir kalite standardı var ise satış işlemi sırasında satırdaki Kalite sütununda kalite özelliğinin seçilmesi gerekir. Stok İşlemleri seçilir ise stok tipindeki ürünlerin sadece stok işlem pencelerinde stok kartı eklendikten sonra Kalite sütununda kalite özelliği seçilmesi gerekir. Alış Satış İşlemleri seçilir ise stok tipindeki ürünlerin sadece stok işlem pencelerinde stok kartı eklendikten sonra Kalite sütununda kalite özelliği seçilmesi gerekir. Hayır seçilir ise stok tipindeki ürünlerin işlemleri esnasında stok kartı eklendikten sonra kalite bilgisinin seçilmesi gerekmez.
Lot Zorunlu durum tipi seçilir. Bütün İşlemler seçilir ise stok tipindeki ürünlerin alış, satış, stok, üretim vb.işlem pencerelerinde stok kartı eklendikten sonra Lot sütununda lot no seçilmesi gerekir. Stok İşlemleri seçilir ise stok tipindeki ürünlerin sadece stok işlem pencelerinde stok kartı eklendikten sonra Lot sütununda kalite özelliği seçimi yapılması gerekir. Alış Satış İşlemleri seçilir ise stok tipindeki ürünlerin sadece stok işlem pencelerinde stok kartı eklendikten sonra Kalite sütununda kalite özelliği seçimi yapılması gerekir. Hayır seçilir ise stok tipindeki ürünlerin işlemleri esnasında stok kartı eklendikten sonra kalite bilgisinin seçilmesi gerekmez.
Seri Çeki No Zorunlu durum tipi seçilir. Zorunlu seçilir ise stok tipindeki ürünlerin seri çeki numarası stok kartında tanımlanması gerekir.Serbest seçilir ise stok tipindeki ürünlerin seri çeki numarası stok kartında olması ya da olmaması farketmez. Girilemez seçilir ise stok tipindeki ürünlerin seri çeki numarası stok kartında girilemez. GStok Zorunlu işaretlenerek ayar yapılır. Referans Stok Zorunlu işaretlenerek ayar yapılır. Grup Zorunlu ve Gruba Bağla kutucuğu işaretlenir ise stok tipindeki ürünlerin stok kartları Stok Grubu Tanımları penceresinde bir gruba eklenmesi olması gerekir. Takip Hesabı Zorunlu kutucuğu işaretlenerek stok tipindeki ürünlerin stok kartlarının Takip Hesap Raporlarında gösterilmesi sağlanır. Sabit Birim Çarpanı ve Birim Dönüştür kutucukları işaretlenerek Stok Birimi penceresinde paket-adet, kutu-adet vb. birim dönüştürme işleminin stok tipine bağlı stok kartlarında kullanımı aktif hale getirilir. Yetkileri yönet seçilerek stok tipine bağlı kartlara yetkiler iletilir.
|
Stok tipine bağlı ürünler mamul / yarı mamul ise bu ürünlerin üretimi için malzeme listesine ihtiyaç vardır. ➢Malzeme listesi de varyant tanımı ile yapılmaktadır. ➢Sistemde varyant tanımı öncelikle stok tipi tanımında yapılır. ➢Stok kartlarının varyantı için kullanılır.
Varyantlar sekmesinde iken ekranın sol bölümündeki alanda Varyant Ekle ve Varyant Düzenle butonları (1) aktif olur. Varyant Ekle butonuna tıklanarak açılan Stok Tip varyant tanımı penceresinde tanımı yapılır. Tanımlanan varyant bilgisi pencerenin sağ tarafında (2) gösterilir Her bir satırdaki malzemelere ait detay bilgi Öndeğerler, Veri Girişi, Makine/Ekveri, Serbest Alanlar sekmelerinde bulunur. Varyant durumu Onaylandı (3) yapılarak stok tipine varyant kullanılabilir hale gelir.Onaylandı durumuna getirilmeyen varyant stok kartı için kullanılamaz!
|
Stok tipine ait birim tanımlanarak bu stok tipine bağlı oluşturulan stok kartlarında birimin kullanımı sağlanılır. Stok tipinde birimi tanımı zorunlu değildir. Ancak birim kullanımı stok kartlarında zorunlu olduğu için stok tipinde birim tanımı yapılması önerilir. Tanımlanmış olan birimler listelenir (1).Stok tipine birim tanımlamak için pencerenin sol tarafındaki Birimler (2) butonuna tıklanır. Yeni birim tanımlamak için ise Stok Birimi Tanımları penceresinde işlem yapılır.
|
Formüller sekmesinde sistemde farklı ayar ve işlemlerin yapılabilmesi için bu bölümde yazılır. Stok tipine bağlı olan stok kartı, stok kart varyantı, alış staış ve de stok işlemleri için bu bölümde formül yazılır.
Resim/Logo sekmesinde stok tipini belirten resim eklenir. Resim Logo Ekleme bölümünde genel olarak yapılan işlem anlatılmıştır.
Noktalar sekmesinde stok tipinin kullanıldığı ana stok yeri, stok yeri ve de stok yeri rafı girilir. Stok tipinin zorunlu olduğu nokta belirilebilir. Stok Yeri Tanım ekranından buraya bilgi getirilir.
Serbest Alanlar sekmesinde kullanıcı isteğine bağlı ek alanlar tanımlanabilir.