<< İçindekileri Görüntülemek İçin Tıklayın >> Yer: Kayıt > Stok Varyantları |
Stok varyantlarının kullanılabildiği lisanslar: |
||
Ticari işlemleri ile ilgili Netsim_akademi'deki eğitim video serisini izleyebilirsiniz! |
||
Stok işlemleri için TİCARİ İŞLEMLER-Soru Cevap'taki Stok bölümüne bakabilirsiniz. |
Bir ürünün (yarı mamul/ mamul) üretimi için kullanılan malzeme listesi (reçetesi) ve de üretim rotası varyant tanımı ile oluşturulur.
Sistem bir mamul ya da yarı mamulün nasıl üretileceğine dair bilgisini stok kart varyantından alır.
N4'teki varyant özellikleri: ✓Bir mamul / yarı mamul ürününün stok kartı içine birden fazla malzeme listesi (reçete) tanımlanabilir. ✓Bir mamul / yarı mamul ürününün stok kartı içine birden fazla üretim rotası tanımlanabilir. ✓Ürüne ait stok kartında varyant tanımı yapmak için öncelikle Stok Tip Varyantı oluşturulmalıdır. ✓Stok tipinde oluşturulan varyant tanımı kullanılarak stok kartı varyantı oluşturulur. |
Aktif ve Onaylandı durumuna getirilen kayıtlar diğer işlem pencerelerinde görüntülenip kullanılabilir.
Yeni kayıt işleminde Stok Tip Varyant penceresi açılır. Bir stok tip varyantı seçilerek işleme devam edilir.
Stok tip varyantı seçilmesi zorunludur!
Stok kart varyantı oluşturulmadan önce stok tip varyantı oluşturulmalıdır!
Genel Özellikler
Bu sekmedeki bilgiler Stok Tip Varyantında girilmiş olan bilgilerdir. Kullanıcı tarafından değişiklik yapılabilir.
Kapasite ihtiyacı olarak stok kartındaki tanımlı birim için (örneğin 1 Adet için) stok kart varyantından ne kadar kullanılacağı girilir.
Varyant Detayı
butonuna tıklanarak Stok Tip Varyant Tanımları penceresinde oluşturulmuş olan malzeme listesi getirilir. Herbir malzemeye ait olan detaylı bilgi ise pencerenin alt bölümünde bulunan Stok/Özellik, Miktar/Sayısal, Makine/Ek Veri, İmalat Notu sekmelerinde bulunur.
Stok kartı varyant detayın satırdaki yarı mamul ve hammadde ürünleri için veri girişi (stok adı, miktar, birim, en, boy vb.) (1) yapılır.
Burada girişi yapılacak olan verinin tanımı ise Stok Veri Girişi penceresinde yapılmıştır.
Stok Veri Girişi penceresinde ürünün üretiminde kullanılacak olan malzemeye ait olan veri girişi için tanım yapılmış ve bu tanım Stok Tip Varyant penceresinde seçilmiş olmalıdır.
Aksi taktirde bu bölüm boş olarak gelir.
Ürün üretimi için her bir satırdaki yarı mamul ya da hammadde ürününe bilgi/veri (1) girilir.
Satırdaki yarı mamul ya da hammadde ürünlerin çıkarılıp eklenmesi alttaki butonlar (2) ile yapılır.
Satırdaki ürünlerin dikey ya da yatay gösterimi için buton (3) kullanılır. Stok tip varyantındaki varyant detayı sekmesinde her bir satırdaki yarı mamul/hammadde için miktar/veriş giriş sekmesinde stok veri girişi tanımı alanında seçim yapılmamış ise aşağıdaki gibi boş görüntü elde edilir.
Her bir satırdaki yarı mamul ya da hammadde ürününe ait detay bilgisi alt sekmelerde (4) bulunur. Buradaki alanlara bilgi girişi yapılabilir.
Stok/Özellik sekmesinde bulunan butonlar ile satır satır girilmiş olan yarı mamul ve hammadde ürünlerine ait bilgi güncellenir. Sistem stok tip varyantından gelen bilginin değiştirilmesi sonucunda stok kart varyantına da değişikliğin aktarılması için burada bulunan butonlar kullanılır.
Detayı Güncelle butonuna tıklanarak satırda seçili olan yarı mamul ürününe ait olan malzeme içeriği güncellenir. Hesapla butonuna tıklanarak satırda seçili olan yarı mamul ürününe ait olan malzeme içeriğinin miktarsal hesabı yapılır. Hepsini Hesapla butonuna tıklanarak tüm yarı mamullere ait malzeme içeriğinin miktarsal hesabı yapılır.Hepsini güncelle butonuna tıklanarak tüm yarı mamullere ait malzeme içeriğinin bilgisi güncellenir. Hepsini Güncelle ve Hesapla butonuna tıklanarak satır satır bulunan tüm malzemelerin bilgisi güncellenir ve miktarsal hesabı yapılır..
Rota, bir üretimin gerçekleşmesi için gerekli operasyonların hangi sırayla işleme konulacağını belirten listedir.
Üretim işlemleri sırasında, malzemelerin hangi işlemlerden geçeceğini belirlemek için kullanılır.
Rota Tanımları penceresinde girişi yapılan rota bilgisi bu bölümde seçilir.
Prosesler
Ürün üretiminde kullanılan farklı prosesler eklenir. Pencerenin sol tarafındaki alanda butonuna (1) tıklanarak eklenir ya da tıklanarak Proses Tanımları penceresinde tanımlanmış olan proses satırda (2) eklenir. Her bir satırda eklenen proses için pencerenin sağ tarafında butonuna (3) tıklanarak satırda operasyon kaydı eklenir ve durumu Onaylandı (4) yapılır.
Dinamik Stoklar
Üretimi yapılan ürünün stok kartında tanımlı olan dinamik stoklardan seçim yapılır.
Örneğin; bir ürünün farklı renklleri için (mavi, pembe vb.) dinamik stok kaydı oluşturulur. Birden fazla dinamik stok eklenebilir. butonuna tıklanılarak eklenen dinamik stoklar için kayıt oluşturulabilir
Dinamik stok kaydı güncelle butonu ile kayıt güncellenir.
İlgili Cariler
Ürün varyantının malzemelerinin tedarik edildiği cariler eklenir.
butonuna (1) tıklanarak satırda kayıt açılarak (2) Tanımlı Cari Adı alanında butonuna tıklanılarak tanımlanmış olan Cari Kartlar penceresindeki kayıtlar seçilir.
Kapasite sekmesinde operasyon seçilerek operasyonda tanımlı olan makinelere ait kapasite bilgisi girilir.
Açıklama/Not sekmesinde ürünün varyantına ait önemli ya da ek bilgi girilir.
Formüller sekmesinde geçerlilik şartı, geçerlilik şartı (tip), stokkart varyantı, stokkart varyantı (tip), alış satış işlemleri, stok işlemleri, stok işlemleri (tip), MRP1, MRP1 tip bölümlerinde formül yazılabilir.
Günlükler sekmesinde yapılan işlemlere ait kayıtlar listelenir.
Noktalar sekmesinde işlem noktalarının kaydı (ekleme, silme, onaylama, vazgeçme) butonları ile satır bazında yapılır. Burada eklenecek olan noktanın İşlem Noktası Tanımları penceresinde girilerek durumunun Onaylandı olarak kayıt edilmiş olması gerekir. Geçerlilik olarak ise eklenen noktalardan Seçili Noktalar seçilir. Eğer tüm noktalarda kullanılacak ya da geçerli olacak ise Geçerlilik olarak Bütün Noktalar seçilir. Sistemde varsayılan olarak Geçerlilik >Bütün Noktalar seçil olarak gelir !
Serbest Alanlar sekmesinde kullanıcı isteğine bağlı ek alanlar tanımlanabilir.