<< İçindekileri Görüntülemek İçin Tıklayın >> Yer: Üretim İşlemleri Soru Cevap > MRP1 Tanım ve İşlemler > MRP1 malzeme ihtiyacı hesaplaması nasıl yapılır? |
Malzeme İhtiyaç Hesaplama işleminde üretimi yapılacak ürün için kullanılacak malzeme (ham madde, yarı mamul) miktarları hesaplanır.
İşlem öncesinde aşağıdaki ayar ya da işlemler yapılır.
ÖN İŞLEMLER 1.Firma ve Şube tanımlanır. 2.İşlem Noktası tanımlanır. 3.MRP1 grubu tanımlanır. İşlem Noktasına MRP1 Grubu seçilir. 4.Takvim tanımlanır. 5.Üretim Tesisi tanımlanır. İşlem Noktasında Üretim Tesisi seçilir. 6.Stok Yeri tanımlanır.Stok yerinde MRP1 Grubu seçilir. 7.MRP1 Profili tanımlanır. 8.Stok tipi tanımlanır. Yarı mamul ve mamul için stok tip varyantı tanımlanır. 9.Stok kartı tanımlanır. Yarı mamul ve mamul için stok kart varyantı tanımlanır. 10.Alınan sipariş kaydı oluşturulur. Sipariş kaydında Terminler sekmesinde termin tarihi girilmelidir. Ayrıca Teslim Tedarik Şekli alanında Üretim olarak belirtilmelidir.
|
PLANLAMA modülündeki Malzeme İhtiyaç Planlama(MRP) penceresi açılır.
1. butonuna tıklanır.
2. Profil (1) alanından oluşturulmuş olan ilgili MRP1 profili seçilir. butonuna tıklanılır. Profile bağlı bilgiler Genel Bilgiler sekmesindeki alanlara sistem tarafından getirilir.
3. Bağlı İşlemler sekmesinde pencerenin sol tarafındaki Alınan Siparişleri Seç (1) butonuna tıklanılarak Bekleyen Alış Satış İşlemi Seç penceresi açılır. Sipariş (2) kaydı seçilerek bağlı ürün(ler) (3) seçilir. Tamam (4) butonuna tıklanır. Burada sipariş kaydının gelmesi için personelin çalıştığı işlem noktası ile MRP grup ve üretim tesisindeki işlem noktası aynı olmalıdır!
4. Seçilen siparişteki ürünün üretimi için gerekli olan malzemelerin hesaplanması alınan siparişteki terminde belirtilen tedarik şekline göre satır kaydı oluşur.
Örneğin aşağıdaki görselde Tedarik Şekli sütununda Üretim olarak bilgisi gelmiştir. Bu alan elle Üretim olarak değiştirilebilir!
Satır kayıtları Onaylandı (1) durumuna getirilir. Tedarik Şeklinin Üretim (2) olması gerekir. Buradaki bilgi Alınan Sipariş kaydındaki Terminler sekmesinde oluşturulan termin kaydına ait Teslim/Tedarik şekli alanından gelmektedir.
İşlem Detayı (3) sekmesine tıklanır.
5. İşlem Detayı sekmesinde pencerenin sol tarafındaki Bağımlı İhtiyaç Hesapla (1) butonuna tıklanır ve sistem hesaplama yapar.
Eğer yarı mamulun tedarik şekli üretim olacak ise üretim (2) seçilerek tekrar Bağımlı İhtiyaç Hesapla (1) butonuna tıklanarak tekrar işlem yapılır. Yarı mamul içerisindeki malzemeler ve ticari olarak alınacak malzemelerin miktarı hesaplanır (3). Kayıt durumu Onaylandı (4) yapılır.