<< İçindekileri Görüntülemek İçin Tıklayın >> Yer: Üretim İşlemleri Soru Cevap > Stok > Stok tip varyantı nasıl tanımlanır? |
Üretimi yapılacak mamul ya da yarı mamuller için ürün reçetesi (malzeme listesi) olması gerekir.
Netsim iş çözümlerinde "varyant kaydı" oluşturularak mamul ya da yarı mamulun içerisindeki malzemeler tanımlanır.
Varyantların oluşturulması sadece stok tip ya da stok kart kayıtlarının içinden yapılabilir!
Stok tip içerisinde bir varyant kaydı oluşturulur.
Stok tipine bağlı stok kartları oluşturulurken stok tip varyantı kullanılır.
Bu şekilde stok kart varyantı oluşturulurken kolaylık ve hatasız işlem yapma imkanı kullanıcıya sağlanmış olur.
ÖN İŞLEMLER Stok tipi tanımlanır. Reçetedeki mamul, yarı mamul ve ham maddelerinin tümüne ait sistemde stok tipi kaydı oluşturulur. |
Aşağıdaki işlem adımları ile görseldeki yarı mamul mandal için stok tip varyantı oluşturulmuştur.Mandallı pano ürün reçetesi için tıklayınız.
TANIMLAR modülü altındaki Stok/Lojistik Tanımları menüsünde Stok Tipi Tanımları penceresi açılır.
1. İlgili stok tipine çift tıklanılır. Bu örnekte YM MANDAL stok tip kaydına çift tıklanılır.
2. Açılan pencerede Varyantlar (1) sekmesine tıklanılır. Pencerenin sol tarafındaki Varyant Ekle (2) butonuna tıklanılır.
3. Stok Tip Varyant Tanımı penceresi açılır. Açılan pencerede Varyant adı (1) girilerek butonuna tıklanır.
4. Stok Tip Varyant Tanımı penceresinin Varyant Detayı sekmesinde üretimde kullanılacak olan reçetedeki (malzeme listesindeki) yarı mamul ve ham maddeler Stok Tipi, Miktar, Birim vb. bilgiler girilerek satır satır eklenir.
Varyant Detayı sekmesinde butonuna (1) tıklanılarak ürün reçetesine (malzeme listesine) göre yarı mamul ya da hammadeler satır bazında eklenir.
Stok Tip Adı (2) satırda seçilir.
Özellik (3) alanı çok önemlidir ve boş bırakılmamalıdır ! Satırdaki malzemenin hangi işlemlerde kullanılacağını gösterir. Burada Üretim Siparişi Detayı, Malzeme İhtiyaç,Hızlı Üretim gibi seçenekler şaretlenerek malzemelerin MRP1 ve MRP2 işlemlerinde kullanılması sağlanır.
Miktar/Veri Giriş sekmesinde (4) Miktar girilr ve Birim (5) seçilir. Veri giriş etiketi alanında (6) satırda seçilen stok tipi adı için uygun bir başlık adı yazılır. Veri giriş etiketi boş bırakılmamalıdır !
Stok veri giriş tanımı (7) alanında stok veri girişi tanımında tanımlanan kayıt seçilir. Değişken adı (8) alanı çok önemlidir ve boş bırakılmamalıdır ! Bir mamul/ yarı mamul varyantında her bir malzeme için ayrı ayrı değişken adı verilmesi gerekir. Örneğin mandal yarı mamul varyantındaki her bir ham maddenin birbirinden farklı değişken adı olmalıdır.
Değişken adı oluştururken dikkat edilmesi gerekenler: ✓ Türkçe karakter, boşluk kullanılmamalı ve rakamla başlanmamalıdır. ✓ Değişken adları satır bazında benzersiz olmalıdır. Yani her satıra farklı değişken adı yazılmalıdır. |
butonuna tıklanarak satırda kayıt tamamlanır. Tüm malzemeler tek tek satırda girilerek reçete (malzeme listesi) tanımlanır.
5.Stok Tip Varyant Tanımı penceresinde kayıt durumu Onaylandı (9) yapılarak işlem tamamlanır.
6.Kayıt edilen varyant ise TANIMLAR modülündeki Stok/Lojistik Tanımları menüsündeki Stok Tip Varyant Tanımları penceresinde listelenir.