<< İçindekileri Görüntülemek İçin Tıklayın >> Yer: İşlemler > Satış İşlemleri > Yurtdışı Ticari Mal Satış |
Yurtdışı ticari mal satışının sadece ek olarak kullanılabildiği lisanslar: (Dış Ticaret Modülü) |
||
Ticari işlemler ile ilgili Netsim_akademi'deki eğitim video serisini izleyebilirsiniz! |
||
Satış işlemleri için TİCARİ İŞLEMLER-Soru Cevap'taki Alış/Satış bölümüne bakabilirsiniz. |
Yurtdışına ticari mal satışı yapılır.
Aktif ve Onaylandı durumuna getirilen kayıtlar diğer işlem pencerelerinde görüntülenip kullanılabilir.
Cari Ünvanı butonuna tıklanılarak açılan Cari Kart penceresinde cari seçilir.
Açıklama girilir.
Yetkili alanında ... (üç nokta) butonuna tıklanılarak cari yetkisili seçilir.
Nokta sistem tarafından getirilir. Ctrl+F8 kısayol tuşlarına klavyeden beraber basılarak ön değer olarak tanımlanmış olan nokta kontrol edilebilir. butonuna tıklanılarak açılan İşlem Noktası penceresinde nokta seçilerek değiştirilebilir.
Personel sistem tarafından getirilir. Ctrl+F8 kısayol tuşlarına klavyeden beraber basılarak ön değer olarak tanımlanmış olan nokta kontrol edilebilir. butonuna tıklanılarak açılan Personel penceresinde personel seçilerek değiştirilebilir.
Özel kod ve Muh özel kodu ... (üç nokta) butonuna tıklanılarak açılan Özel Kod penceresinde seçilir ya da elle giriş yapılır. Kullanıcının isteğine bağlı olarak oluşturulan bir koddur ve filtreleme ya da rapor oluşturmak için kullanılabilir.
Döviz/Kur sistem tarafından getirilir. Firma şube tanımında şubenin mali döneminde tanımlanmış olan resmi işlem dövizi getirilir.
Takip no/Tarih, Belge No/Tarih, Açıklama alanlarına bilgi girilir.
Üst bölümdeki alanlara veri girişi tamamlandıktan sonra butonuna tıklanılır.
1. Satır bazında stok kartları eklenir. Buraya eklenen stok kartlarının önceden Stok Kart penceresinde kaydının açılmış olması gerekir.
Stok kartları butonları ile satır bazında (ekleme, silme, onaylama, vazgeçme) için işlem yapılır.
Sıra No, Stok No, Stok Kodu, Stok Adı, Stok Varyantı, DST, Kalite, Miktar, Birim, Birim Fiyat, Döviz, Döviz Kuru, Miktar1, Birim1, Genel Toplam, Açıklama, Terimler, Uygulama Fiyatı, Ödeme Biçimi, İndirimler, İnd %, Vergi Uyg Seti, KDV Tutarı, Kapandı, Oto Stok İşlem, Stok Yeri, Personel, Muhasebe Özel Kodu, Özel Kod alanlarına bilgi girilir.
2. Pencerenin sol bölümündeki butonlar ile aşağıdaki işlemler yapılır.
➢Genel İşlemler : Bu bölümdeki işlem butonları pencerenin alt bölümdeki herbir sekmeye (Kapatmalar, Stok Detayı, Ödeme Plan vb.) göre değişmektedir! İşleme barkod yazdır butonuna tıklanılarak açılan Barkod Yazdır penceresinde işlem yapılır. Önceki işlemlere bağla butonuna tıklanılarak alınan teklif kaydına bağlanabilir. Stok işlemlerine bağla butonuna tıklanılarak stok girişi yapılan kayda bağlanabilir.Ödeme Plan sekmesinde iken Ödeme Plan Düzenle ve Ödeme Plan Sil butonları gelmektedir.Kapatmalar sekmesinde iken Nakit İle Kapat ve Kredikartı İle Kapat butonları gelmektedir.
➢Muhasebe/Resmi İşlemler: Muhasebe Kaydı, Kapatma Muhasebe Kaydı, Muhasebe Kapatma Ön İzleme ve Muhasebe Fatura Ön İzleme butonlarına tıklanılarak muhasebe işlemleri yapılır.
➢Satır İşlemleri : Satır Ekle, Önceki Alış Satıştan Stok Seç, Önceki Stok İşleminden Stok Seç, Fiyat Bul, Satıra Barkod Yazdır, Satırı Kapat, Önceki İşleme Bağla, Stok İşlemine Bağla, Satıra Doküman Bağla, Bağlı Satırları Göster, Hizmetleri Seçilen Stok İş Satırına Bağla, Hizmetleri Stok İşleme Bağla, Seçilen Hizmeti Stok İşlem Satırına Bağla, Seçilen Hizmeti Stok İşleme Bağla butonları ile işlem yapılır.
➢Toplu İşlemler : Tüm Satırları Kapat, Bütün Fiyatları Güncelle, Bütün İndirimleri Güncelle, Puan Hesapla, Kargo Fiyatlandırması Gir butonları ile işlem yapılır.
➢Sonraki İşlem Oluştur : Stok Çıkışı Oluştur butonu ile işlem yapılır.
➢Farklı Çoğalt : Verilen Teklif Olarak Çoğalt, Alınan Sipariş Olarak Çoğalt, Satış Olarak Çoğalt, Komisyon Faturası Olarak Çoğalt, Alış İade Olarak Çoğalt, Alınan Teklif Olarak Çoğalt, Verilen Sipariş Olarak Çoğalt, Alış Olarak Çoğalt, Satış İade Olarak Çoğalt, Veresiye Satış Olarak Çoğalt, Verilen Vade Farkı Faturası Olarak Çoğalt, Alınan Vade Farkı Faturası Olarak Çoğalt, Verilen Kur Farkı Faturası Olarak Çoğalt, Alınan Kur Farkı Faturası Olarak Çoğalt, Banka Hizmet Alışı Olarak Çoğalt, Eldeki Konsinye Satınalması Olarak Çoğalt, Verilmiş Konsinye Satışı Olarak Çoğalt, Yurtdışı Ticari Mal Satışı Olarak Çoğalt, Yurt Dışı Satış Olarak Çoğalt butonları ile işlem yapılır.
➢İncele Değerlendir : Eski fiyat butonuna tıklanılarak stok kartına ait eski fiyatlar görüntülenir. Stok durumu butonuna tıklanılarak stoktaki miktar görüntülenir. Stok işlem hareketleri butonuna tıklanılarak stok giriş ve çıkış işlemleri incelenir. Alış Satış İşlem Hareketleri butonuna tıklanılarak stok kartına ait teklif, sipariş, alış ya da satış kayıtları görüntülenir. Stok Kartları Fiyat Güncelle butonuna tıklanılarak fiyat güncellenir.
3. Kapatmalar, Stok Detayı, Ödeme Plan, Açıklamalar, Bağlı Stok, Bağlı İşlem, Terminler, Adres, Ek Bilgiler, Seçenekler sekmelerinde gerekli bilgiler girilir. Herbir satırdaki stok kaydı ile ilgili butonları ile satır bazında işlemler (ekleme, silme, onaylama, vazgeçme) yapılır.
➢Kapatmalar sekmesinde pencerenin sol bölümündeki Genel İşlemler deki Nakit ile Kapat ya da Kredi Kartı İle Kapat butonlarına tıklanılarak yapılan işlem yapılır ve bu bölümde listelenir. Bu işlem Cari İşlemler penceresinde cariye ait işlemlerden de görülebilir.
➢Stok Detayı sekmesindeki Ayrıntılar bölümünde ise her bir stok kartı ile ilgili detay bilgi gösterilir.
➢Ödeme Plan sekmesinde satış işlemine ait ödeme planı var ise pencerenin sol bölümündeki Genel İşemler > Ödeme Planı Düzenle butonu ile ödeme planı düzenlenir.
➢Açıklamalar sekmesinde işleme ait açıklama girilir.
➢Bağlı stok sekmesinde pencerenin sol bölümündeki Genel İşlemler > Sonraki İşlem Oluştur altındaki Stok Çıkışı Oluştur butonuna tıklanılarak stok çıkışı kaydı oluşturulur.
Satış işlemine bağlanmamış olan stok kaydı burada görüntülenmez!
➢Bağlı işlem sekmesinde ise Alınan Sipariş kayıtları gösterilir. Genel İşlemler sekmesindeki Önceki İşlemlere Bağla butonuna tıklanılarak alınan siparişe bağlanılır.
➢Terminler sekmesinde alış işleminin teslimatına ait termin tarihleri girilir.
➢Adresler sekmesinde teslimatın yapılacağı adres butonuna tıklanılarak seçilir ve butonuna tıklanılarak adresin değişmemesi için bilgiler sabitlenir.
➢Ek Bilgiler sekmesinde Stok Yeri, Nakiye Tipi, Paket Ambalaj, Teslim Tarihi, Sevkiyat Seçeneği, Kargo Ödemesi, Cari Bağlantı, Kur Tarihi, Kur Tipi, Kur Referansı, Referans No, Referans Tarihi, Onay Yolu, Durum Tarihi, Takip Tarihi, Kupon Kodu, Sigorta, Proje, Vergi Grubu, Muhasebe Modeli, Resim/İntaç Tarihi ve Müşteri Cari girilir.
➢Seçenekler sekmesinde işlem yazdırma seçenekleri bulunur ve yazdırma ihtiyacı olan bölümler (stok detayı, seçilir. indirim, ödeme planı vb.) seçilir. İşlem ile ilgili ayarlar yapılır. İşlem KDVden Bağımsız, Satır KDV Matrah Yuvarlaması, Uygulanan Fiyatları Sabitle, Rebate Dışı, Prim Dışı, MRP Dışı, İşlem Stok Açısından Kapandı, İşlem Alış Satış Açısından Kapandı, İşlem Tamamen Kapandı, Otostok İşlem kutucukları işaretlenerek diğer ayarlar yapılır.
4. Toplam fiyat, indirim, KDV vb. bilgisi gösterilir.
5. Pencerenin sol bölümünde ise kargo bilgisi gösterilir.