<< İçindekileri Görüntülemek İçin Tıklayın >> Yer: Modüller > DÖF Listesi |
DÖF listesinin kullanılabildiği lisanslar: (Kalite Yönetimi) |
||
DÖF listesi ek olarak alınabildiği lisanslar: (Kalite Yönetimi) |
Düzenleyici faaliyet, belirli bir süreç veya sistemin etkinliğini artırmaya yönelik yapılan düzenlemeleri ifade eder.
Bu tür faaliyetler, iş süreçlerinin verimliliğini artırmak, maliyetleri düşürmek veya kaliteyi iyileştirmek gibi hedeflere yönelik olabilir.
Öte yandan, önleyici faaliyetler, olası sorunları veya riskleri önceden tanımlamayı ve bunların ortaya çıkmasını engellemeyi amaçlar.
Önleyici faaliyetler, kalite kontrolü, bakım çalışmaları veya güvenlik önlemleri gibi alanlarda uygulanabilir.
Hem düzenleyici hem de önleyici faaliyetler, bir organizasyonun iş süreçlerini optimize etmek ve olumsuz sonuçları minimize etmek için kullanılır.
Bu bağlamda tüm bu faaliyetlerin girişini ve takibini yapabilmek için DÖF İstek listesi kullanılır.
DÖF listesi penceresinin üst bölümünde istek listesi (1) ve altta bu isteğe bağlı faaliyetler (2) yer alır.
Aktif ve Onaylandı durumuna getirilen kayıtlar diğer işlem pencerelerinde görüntülenip kullanılabilir.
Nokta alanında işlem yapan personelin noktası gösterilir. TANIMLAR modülündeki Firma Tanımları > Firma Şube Tanımları penceresinde tanımlanan noktadır.
Personel alanında işlem yapan personel gösterilr. TANIMLAR modülündeki Firma Tanımları > Personel Bilgileri penceresinde tanımlanan personeldir.
Takip No/ Tarih girilir.
Öncelik / Özel kod girilir. Öncelik, kullanıcının kendi belirleyeceği bir öncelik sırasıdır.
Gelişme rapor tarihi girilir. Bu istekle ilgili yapılan faaliyete ilişkin sorumlu kişiden beklenen raporlama tarihidir.
İstek Bilgileri & Kapatma Yeterlilik Açıklaması
İstek Bilgileri Tespit kaynağı, Tespit türü, Kök neden, Kalite yönetim sistemi alanları işletmeye/kuruma göre değişkenlik göstermekte olup tanımlanabilir yapıdadır.
Tespit Kaynağı alanında uygunsuzluk tespitinin bildirim kaynağı girilir. TANIMLAR modülündeki Yapılandırma Tanımları menüsündeki Liste Tanımları penceresinde kayıt yapılır.
Tespit Türü alanında tespitin yapılışı veya ortaya çıkışına dair bilgi girilir. TANIMLAR modülündeki Yapılandırma Tanımları menüsündeki Liste Tanımları penceresinde kayıt yapılır.
Kök Neden alanında uygunsuzluğun temel nedeninin girildiği alandır.TANIMLAR modülündeki Yapılandırma Tanımları menüsündeki Liste Tanımları penceresinde kayıt yapılır.
Kalite yönetim sistemi alanında uygunsuzluk bir kalite yönetim sistemini ilgilendiriyorsa bu alandan seçilebilir.TANIMLAR modülündeki Yapılandırma Tanımları menüsündeki Liste Tanımları penceresinde kayıt yapılır. Örnek 1: Bir işletmede yapılan iç denetim sonucu ucu açıkta bırakılan bir elektrik kablosu tespit edilmiştir. Bu durumda :
Örnek 2: Dış denetim sonucu yapılan geri bildirim sonucunda yapılan incelemelerde işletme içi talimatnamenin güncel olmadığı tespit edilmiştir. Bu durumda:
Örnek 3: Müşteri geri bildirimleri sonucu, üretilen mallarda renk hatalarına rastlanmaktadır. Bu durumda:
Sabit Liste Tanımları penceresinde Tespit kaynağı,Tespit türü, Kök neden, Kalite yönetim sistemi alanlarının tanımı yapılmıştır. Tanımlı olan bu ana tanımların altına eçilecek bilgiler kullanıcının uygun gördüğü şekilde tanımlanır.
Doküman Bağla butonu ile yapılan tespite yönelik varsa resim, fotoğraf, rapor, tutanak vb. dosyalar istek kaydına bağlanır.
Kapatma Yeterlilik Açıklaması Kapatma yeterlilik açıklaması sekmesinde yapılan tespit ve bu tespite yönelik faaliyetlerin ardından son olarak yapılan faaliyetlerin yeterli görülmesi durumunda isteğin kapatılarak sonlandırılması amacıyla açıklama girilir. |
Faaliyet Listesi & Ek Bilgiler
Faaliyet Listesi Bu sekmede tespit sonrası açılmış isteğe bağlı gerçekleştirilen faaliyetler girilir. Pencerenin sol tarafında yer alan İşlemler bölümünde butonlar ile işlem yapılır. İncele butonuna tıklanarak girilmiş olan faaliyet incelenir. Yeni Faaliyet butonuna tıklanarak Düzenleyici ve Önleyici Faaliyet Kaydı giriş penceresi açılır.
Nokta alanında işlem yapan personelin noktası gösterilir. TANIMLAR modülündeki Firma Tanımları > Firma Şube Tanımları penceresinde tanımlanan noktadır. Personel alanında işlem yapan personel gösterilr. TANIMLAR modülündeki Firma Tanımları > Personel Bilgileri penceresinde tanımlanan personeldir. Açıklama girilir. Takip No/ Tarih girilir. Termin Tarihi girilir. Bu tarih faaliyetin tamamlanması için belirlenen veya ön görülen son tarihtir.
(1) Faaliyet türü alanında Düzenleyici veya Önleyici seçilir. Düzenleyici faaliyet var olan sorunu gidermeye yöneliktir. Önleyici faaliyet ise oluşma olasılığı var olan bir durumu önlemeye yönelik faaliyetler için kullanılı Faaliyet durumu alanında Kalıcı veya Geçici seçilir. Faaliyet sonucu durum kalıcı olarak çözülmüşse Kalıcı seçilir. Geçici bir önlem alınmışsa Geçici seçilir. Kök neden alanında tespit sırasında belirlenenden farklı bir kök neden tespit edilmişse takip/raporlama amaçlı bu alanda kök neden tespit isteğinden farklı olarak seçilir. Faaliyet açıklaması (2) alanında yapılan faaliyete yönelik detaylı açıklama girilir.
Ek Billgiler (3) sekmesinde onaylama işleminin yapılabilmesi için onay yolu seçilir. TANIMLAR modülündeki Yapılandırma Tanımları menüsündeki Onay Yolu Tanımları penceresinde tanım yapılır. Serbest Alanlar sekmesinde kullanıcı isteğine bağlı ek alanlar tanımlanabilir. Gerekli alanlara veri girişi yapıldıktan sonra Kayıt durumu Onaylandı (4) haline getirilerek pencere kapatılır. Gizle sekmesine basılarak alt bölüm kapatılarak gizlenir. |