<< İçindekileri Görüntülemek İçin Tıklayın >> Yer: Üretim İşlemleri Soru Cevap > Stok > Stok veri girişi nasıl tanımlanır? |
Bir ürünün üretilmesi için varyant tanımı yapılır.
Varyant tanımında ürün üretiminde kullanılacak olan ticari, hammadde ya da yarı mamuller tek tek girilir.
Varyant tanımına ekleken her bir ticari, ham madde ya da yarı mamul için ise adı, kaç adet kullanılacağı, birimi vb. bilgisinin belirtilmesi gerekir.
Bu bilgiler stok veri giriş tanımı ile sisteme tanımlanır.
Tanımı yapılan veri girişi ise Stok tip varyant tanımı penceresinde Varyant Detayı sekmesindeki pencerenin alt bölümündeki Miktar/Veri Giriş sekmesinde seçilir.
butonuna tıklanılarak yeni kayıt penceresi açılır. Giriş durumunda iken gerikli alanlara bilgi girişi yapılır.
Aktif ve Onaylandı durumuna getirilen kayıtlar diğer işlem pencerelerinde görüntülenip kullanılabilir.
Tanım kodu istenilen formatta elle girilir ya da ya da boş bırakılır ise stok yeri adı yazıldıktan sonra butonuna tıklanınca sistem tarafından artan sırada numara verilir.
Tanım adı girilir.
Alan Tanımları
Alan tanımları sekmesinde butonuna (1) tıklanarak stok tipine ait varyanttaki hammadde ve yarı mamul için girilmesi beklenen verinin belirlenmesi sağlanır.
Satıda kayıt açılarak (2) etiket (sütun) girilir ve alan adı (3) seçilir.
VGNO ve Sıra sistem tarafından verilir.
Grubu (Sütun) olarak girilen isimler Alan Adı olarak girilen bilgilerin grup başlığıdır. Zorunlu alan değildir. Bu bilgi stok kart varyantındaki (1) varyant detayında (2) grup başlığı (3) olarak gösterilir. Örneğin, stok adı, birim, miktar alanları stok bilgisi grubunda toplanabilir.En, boy, çap alanları boyut bilgisi grubunda toplanabilir.
Etiket (Sütun) olarak girilen isimler Alan Adı olarak girilen bilgilerin başlığıdır.Zorunlu alandır.Bu bilgi stok kart varyantındaki (1) varyant detayında (2) alan başlığı (3) olarak gösterilir.
Alan adı olarak ürüne ait malzeme listesinde (varyant tanımında) girilecek olan bilgi/veri tanımlanır. Malzemeye ait stok adı, birim, miktar, en, boy, zaman gibi bilgi/veri (1) tanımlanabilir. Her bir veriye ait özellik tanımı da editör (2) ile yapılır. Tanımı yapılan veri alanı stok kart varyantıda sütunda (3) gösterilir.
Editörde herhangi bir ayar yapılmazsa alan sistemdeki tanımlı hali ile varsayılan şekli ile gösterilir.
Editör alanında seçilen alanın sistemde nasıl kullanılacağı belirtilir. Varsayılan olarak seçilmiş ise sistemdeki tanımlı olan tipe göre bilgisi getirilir. Text, numerik, evet/hayır, liste editörü olarak seçim yapılabilir. Örneğin text editörü olarak belirtilen alan için stok kart varyantındaki varyant detayında elle seçilebilir Evet/Hayır alanı oluşur.
Editörün diğer kullanım şekilleri için tıklayınız!
1.Değer Liste Editörü Değer liste editörü (1) seçilen alan için değer listesi alanında değerler yazılır. (2) Stok kart varyantındaki varyant detayında bu değerler seçilir. (3)
2.Liste Editörü Liste editörü (1) seçilen alan için değer listesi sekmesindeki Sabit liste alanında tanımlanmış olan liste seçilir. (2) Seçilen listenin tanımı Yapılandırma>Liste Tanımlarında yapılmış olmalıdır. Sonuç alanında (3) seçilen bilgiye göre listede veri gösterilir. Varsayılan seçilir ise adı getirilir. Numara ya da kod gibi bilgiler de seçilebilir. Stok kart varyantındaki varyant detayında sabit listedeki değerler seçilir. (4)
3.Seçenekler Editörü Seçenekler editörü ve Seçnekler Alan Adı (1) seçilerek pencerenin alt tarafındaki Seçenekler Tanımı sekmesinde seçenek bilgisi (2) yazılır. Stok kart varyantındaki varyant detayında seçenekler gelir. (4) |
Zorunlu olarak belirtilen alan için belli bir formatta veri girişine kullanıcı zorlanır. Zorunlu kutucuğu işaretlendikten (1) sonra Kontrol Formülü (SQL) sekmesinde (2) bir script yazılır. Örnek script seçilerek (3) Uygula (4) butonuna tıklanırsa script sistem tarafından yapıştırılır. Stok kart varyantındaki varyant detayında miktar alanında eksi bir değer girilip stok kart varyantının durumu Onaylandı yapılmak istediğinde sistem uyarı verir.
Kontrol dışında işlem yapıldığında sistem Onaylandı durumuna getirilirken hata mesajı çıkarır. Kontrol dışında veri girildiği anda hata mesajı vermez!
Salt okunur olarak belirtilen alan için sistem stok kart varyantındaki varyant detayında değişikliğe izin vermez ve değişikliğe kapatılan alanların rengi gri (1) yapılır.
Format alanında miktar, fiyat ve tarih için gösterim formatı (1) seçilir. Stok kart varyantındaki (2) varyant detayında (3) miktar (4) formatı noktadan sonra iki ondalık değer olur.
Ön Değer alanında girilen veri stok kart varyantına taşınır.Kullanıcı isterse stok kart varyantında değerleri değiştirebilir.
Stil alanında girilen stile (1) göre Stok kart varyantındaki varyant detayında (2) ilgili sütunun stili değişir.Örneğin stok adı için sarı renk seçilmiş ise stok adı sütunun rengi sarı olur.
Tip filtresi alanında varyant tanımında satırdaki malzeme için girilen verinin filtrelemesinin yapılabilmesi için işaretlenerek ayar yapılır.Stok tip varyantında herbir satırdaki malzeme için Stok Ön Değerindeki filtre grubu kullanılabilir.