Sabit Kıymet İşlemleri

<< İçindekileri Görüntülemek İçin Tıklayın >>

Yer:  İşlemler > Stok İşlemleri >

Sabit Kıymet İşlemleri

0000_lisans_ikon

Sabit kıymet işlemlerinin kullanılabildiği lisanslar:

00000_N4_T4_Ent_lisans

Sabit kıymet işlemlerinin ek olarak alınabildiği lisanslar :

00000_T4_Com_Pro_lisans
000-akademi

Ticari işlemler ile ilgili Netsim_akademi'deki eğitim video serisini izleyebilirsiniz!

000buton_soru-cevap

Stok işlemleri için TİCARİ İŞLEMLER-Soru Cevap'taki Stok bölümüne bakabilirsiniz.

 

ÖN İŞLEMLER

1. Alış işlemi yapılır.

 

1. 0068_yeni_kayit butonuna tıklanılarak yeni kayıt penceresi açılır. Giriş durumunda iken gerikli alanlara bilgi girişi yapılır. Bekleyen alış işlem seç penceresinde finansal kiralama carisi tarafından kiralanan mallar (makina, cihaz, araç vb.) için karşı oluşturulmuş olan alış kaydı seçilir.

2. Demirbaş bilgileri bölümünde (1) ürünün stok kartı bilgisi sistem tarafından getirilir. Penceredeki turkuaz renkli alanlar amortisman hesabı için önemli alanlardır.

Kayıt Türü alanında seçilen kayıt tipine göre bilgi gelir. Örneğin sabit kıymet işlemi alış işlemine bağlı olarak oluşturulmuş ise Alış Kaydı olarak bilgi gösterilir.

Sabit Kıymet Tipi alanında amortismana tabi mallar için tip seçilir. Sabit kıymet işlemi Demirbaş olarak sistem tarafından bilgi getirilir.

Takip no girilir.

Sabit kıymet kodu sistem tarafından verilir.

Sabit kıymet adı sistem tarafından seçilen alış işlem kaydındaki stok kart bilgisine göre getirilir. Bekleyen alış işlem seç penceresinde alış kaydı seçilmiş ise bilgi alış penceresinden getirilir.

Sabit kıymet giriş tarihi açılan sabit kıymet kaydına göre sistem tarafından verilir.

Giriş cari ünvan alanında sistem tarafından seçilen işlem kaydındaki cari bilgisi getirilir. Bekleyen alış işlem seç penceresinde alış kaydı seçilmiş ise bilgi alış penceresinden getirilir.

Stok bağlantısı alanında sistem tarafından seçilen işlem kaydındaki stok kart bilgisi getirilir. Bekleyen alış işlem seç penceresinde alış kaydı seçilmiş ise bilgi alış penceresinden getirilir.

A.hesap başlangıç tarihi olarak sabit kıymet giriş tarihi sistem tarafından verilir.

A.hesap bitiş tarihi olarak Genel Bilgiler sekmesindeki Amortisman tabi kıymet kodu alanında seçilen tipe bağlı olarak süre sistem tarafından hesaplanarak tarih bilgisi getirilir.

 

İşlem Noktası sistem tarafından getirilir. Ctrl+F8 kısayol tuşlarına klavyeden beraber basılarak ön değer olarak tanımlanmış olan nokta kontrol edilebilir. noktabutonbutonuna tıklanılarak açılan İşlem Noktası penceresinde nokta seçilerek değiştirilebilir.

Personel no sistem tarafından getirilir. Ctrl+F8 kısayol tuşlarına klavyeden beraber basılarak ön değer olarak tanımlanmış olan nokta kontrol edilebilir. personelbutonu butonuna tıklanılarak açılan Personel penceresinde personel seçilerek değiştirilebilir.

Muh özel kodu ve Özel kod ve ... (üç nokta) butonuna tıklanılarak açılan Özel Kod penceresinde seçilir ya da elle giriş yapılır. Kullanıcının isteğine bağlı olarak oluşturulan bir koddur ve filtreleme ya da rapor oluşturmak için kullanılabilir.

Muhasebe kodu bileşeni alanında muhasebeleştirme işlemi için kod girilir. Muhasebe işlemi yapılacak ise bu alan boş bırakılmamalıdır.

Döviz/Kur sistem tarafından getirilir. Firma şube tanımında şubenin mali döneminde tanımlanmış olan resmi işlem dövizi getirilir.

 

Üst bölümdeki alanlara veri girişi tamamlandıktan sonra 0048_islem butonuna tıklanılır.

Genel Bilgiler (2) sekmesinde turkuaz renkli alanlara girilen bilgilere göre pencerenin sol bölümünde (3) seçilen yıl ve ay bilgisine göre Amortisman Hesapla, Yeniden Değerleme, Amortisman Tablosu butonları ile amortisman hesabı yapılır. Resim/Video butonuna tıklanarak amortismana tabi mal ile ilgili resim ve video kaydı oluşturulur.

 

Amortisman Hesapla, Yeniden Değerleme, Amortisman Tablosu butonları ile Amortisman, Yeniden değerleme, Amortisman tablosu (4) sekmelerinde işlem kayıtları oluşturulur.

Amortismana tabi mal (makina, cihaz, araç vb.) ile ile ilgili bakım işlemleri (5) eklenebilir.

0309_sabit_kiymet1

 

00000_circle_orange_arrow-right.svg Genel Bilgileri

Açıklama girilir.

Birim fiyatı sistem tarafından getirilir. Sabit kıymet tanımlarken yeni kayıt işlemi ile açılan Bekleyen alış işlem seç penceresinde seçilen alış kaydından gelmektedir.

Miktar sistem tarafından getirilir. Sabit kıymet tanımlarken yeni kayıt işlemi ile açılan Bekleyen alış işlem seç penceresinde seçilen alış kaydından gelmektedir.

Adet sistem tarafından getirilir. Sabit kıymet tanımlarken yeni kayıt işlemi ile açılan Bekleyen alış işlem seç penceresinde seçilen alış kaydından gelmektedir.

Son sayım tarihi girilir.

Dinamik stok alanında stok ile ilgili cins, renk, ebat vb.bilgi girilir.

Giriş maliyeti bilgisi sabit kıymet tanımlarken yeni kayıt işlemi ile açılan Bekleyen alış işlem seç penceresinde seçilen alış kaydından gelmektedir.

Birikmiş amortisman girilir. Varlığın aktife girdiği dönemden itibaren ayrılmış amortisman miktarıdır. Örneğin her yıl 3.000 TL amortismanı ayrılan bir varlığın 2 yıl sonra birikmiş amortismanı 6.000 olmaktadır.

Devir değeri girilir.

Hurda bedeli girilir.

Amortismana tabi kıymet kodu seçilir. Bu bölüm boş bırakılmamalıdır. A.hesap bitiş tarihi alanındaki tarih buradaki seçime göre hesaplanır.

Faydalı ömür alanında seçilen amortismana tabi kıymet koduna göre yıl değeri sistem tarafından getirilir.

Amortisman oranı alanında seçilen amortismana tabi kıymet koduna göre yıl değeri sistem tarafından getirilir.

Amortisman yöntemi seçilir. Normal seçilir ise eşit tutarlı amortisman olarak da bilinen bu amortisman türünde yıpranma payı, maliye bakanlığı tarafından belirlenen oranla beraber, malın tutarına sabit olarak eklenerek ya da malın ömrüne bölünerek hesaplanır. Azalan amortisman seçilir ise azalan bakiyeler yöntemi ile iktisadi kıymetlerin kullanılma dönemlerinin ilk yıllarında daha fazla, son yıllarında ise daha az amortisman ayrılması esasına dayanır.

Değerlemeye tabi kutucuğu yeniden değerlemeye tabi olabilecek maddi duran varklıklar için işaretlenir.

Kıst amortisman kutucuğu işletmelere ait binek otomobiller için getirilmiş özel bir süre düzenlemesidir.Kıst amortisman hesaplanırken binek otomobilin aktife girdiği ilk hesap döneminden itibaren dönem sonuna kadar kaç ay kalmışsa , kalmış ay kadar amortisman ayrılır ve ayrılmayan süreye isabet eden tutarın da son yıla eklenmesi gerekmektedir.

Alış garanti bilgileri

Alış garantisi başlama tarihi girilir.

Alış garantisi bitiş tarihi girilir.

Garanti iptal kutucuğu seçilerek garantinin bittiği belirtilir.

 

Zimmet bilgileri

Bulunduğu yer alanında malın bulunduğu yer elle yazılır.

Zimmetlenen personel seçilir. İNSAN KAYNLARI > Personel kartı penceresinde tanımlanmış ve işe başlatılmış olmalıdır.

Zimmetlenen adı soyadı elle yazılır.

 

Serbest Alanlar bölümünde ek veri girişi için alan tanımı yapılır.

 

00000_circle_orange_arrow-right.svg Alış Satış Bilgileri

Yeni sabit kıymet girişi kaydı oluşturulurken 0068_yeni_kayit butonuna tıklanınca açılan Bekleyen alış işlem seç penceresinde seçilen alış kaydı bu bölümde listelenir.

Farklı alış/ satış kayıtları 0000_buton_artı0 butonu ile satırda kaydı oluşturulabilir.

 

00000_circle_orange_arrow-right.svg Amortisman

Amortisman Hesapla butonu ile yapılan amortisman hesaplaması bu sekmede listelenir.

Yapılan hesaplama 000buton_eksi butonu ile satırdaki kayıt silinebilir.

 

00000_circle_orange_arrow-right.svg Yeniden Değerleme

Enflasyona bağlı olarak yeniden değerleme işlemi bu sekmede yapılır. Değerleme çarpanı ile tutar hesaplanır. 0000_buton_artı0 butonu ile satırda kayıt oluşturulabilir ve 000buton_eksi butonu ile satırdaki kayıt silinebilir.

 

00000_circle_orange_arrow-right.svg Amortisman Tablosu

Amortisman tablosu butonuna tıklanarak mevcut yıl bazında tablo oluşturulur.

 

00000_circle_orange_arrow-right.svg Bakım

Amortismana tabi mal eğer bakım gerektiren işlemleri yapılmış ise burada kayıt oluşturulur. Ek bilgisi, Servis Anlaşması, İşlemler ve Açıklama sekmelerinde bilgi girilir.

 

00000_circle_orange_arrow-right.svg Açıklama

Amortismana tabi mal ile ilgili ek bilgiler girilir.