<< İçindekileri Görüntülemek İçin Tıklayın >> Yer: Tanımlar > Üretim Yönetimi Tanımları > Rota Tanımları |
Rota tanımlarının sadece ek olarak kullanılabildiği lisanslar: |
||
Rota tanımları ile ilgili Netsimakademi'deki eğitim videosunu izleyebilirsiniz! |
||
Rota tanımı ile ilgili işlem için ÜRETİM-Soru Cevap'ta bulunan MRP2 Tanımlar bölümüne bakabilirsiniz. |
Üretim rotası bir mamul ya da yarı mamulun üretimi için kullanılır.
Bir ürünün üretimi için birden fazla rota kullanılabilir.
Bu sebeple rota varyantı oluşturulur. Rota varyantında üretim şekli, çalışma takvimi, makine grubu, iş istasyonları ve de iş istasyonlarına ait malzeme bilgisi girilir.
Rota varyant tanımındaki bilgiler iş emrine aktarılır.
Rota tanımında (1) rota varyantında (2) oluşturulan kayıt sonrasında stok kart varyantında (3) varyant rotasında (4) seçilir. Rota varyantı olmayan mamul ya da yarı mamul stok kartlarının MRP2 Planlaması yapılamaz ve sonucunda iş emri oluşturulamaz !
Aktif ve Onaylandı durumuna getirilen kayıtlar diğer işlem pencerelerinde görüntülenip kullanılabilir.
Rota kodu istenilen formatta elle girilir ya da boş bırakılır ise rota adı yazıldıktan sonra butonuna tıklanınca sistem tarafından artan sırada numara verilir.
Rota adı girilir.
Genel Bilgiler
İlk girişte seçilen üretim tesisine bağlı olarak bu bölüme bilgiler getirilir.
Üretim tesisi sistem tarafından getirilir. İşlem noktasına tanımlanmış olan üretim tesisi getirilir. CTRL+F8' basarak açılan Terminal Çalışma Parametreleri penceresinde işlem noktası değiştirilebilir.
Üretim şekli seçilir. Varsayılan olarak Kesikli Üretim olarak gelir. Kesikli üretim demek dur-kalk şeklinde yapılan üretimdir. Eğer Proses Üretim seçilir ise rotada reçete tabı aktif olur.
Dinamik veri seti butonuna tıklanılarak açılan Dinamik Veri penceresinde seçilir.
Çalışma takvimi butonuna tıklanılarak açılan Takvim Tanım penceresinde seçilir.
Özel Kod girilebilir. ... (üç nokta) butonuna tıklanılarak açılan Özel Kod penceresinde seçilir ya da elle giriş yapılır. Kullanıcının isteğine
bağlı olarak oluşturulan bir koddur ve filtreleme ya da rapor oluşturmak için kullanılabilir.
Rota Varyantları
butonları ile satır bazında kayıt işlemleri (ekleme, silme, onaylama, vazgeçme) yapılır.
Varyant Adı girilir.
Kayıt durumu Onaylandı durumuna getirilir.
Varyant ile ilgili genel bilgi ve de formül pencerenin sağ bölümünde tanımlanabilir.
Varyant Genel Bilgileri bölümünde Hazırlık Süresi, Ayar Süresi, Söküm Süresi girilir. Örneğin üretim için makinelerin yeri sırası değişecek ise ve bunun için bir süre gerekiyor ise buradaki alanlara girilir.
Bu bilgiler iş emrine aktarılır. ÜRETİM modülündeki İş Emirleri penceresindeki iş emri kaydı içinde Süre/Miktar sekmesinde bu bilgi gösterilir.
Birim Maliyet alanında TL/USUD/EURO cinsinden üretimi yapılacak olan mamul ya da yarı mamul için tutarsal değer girilir.
Makine grubu seçilir. Üretim tesisine ait iş istasyonuna tanımlı olan makine grubu sistem tarafından getirilir.
Üretim Lotu seçilir. Üretim yapılan ilgili mamul ya da yarı mamul için verilen numaradır.
Formüller bölümünde Geçerlilik Şartı, StokVaryant ÖnHesap, StokVaryant SonHesap, MRP2 ÖnHesap, MRP2 SonHesap alanlarında gerekli formüller yazılır.
Varyant Detayları
Rota varyantında hangi iş istasyonunda hangi operasyonda hangi malzemeler kullanılacak ise bunların tanımlanması gerekir!
butonuna (1) tıklanarak satırda rota varyantı oluşturulup operasyon ve iş istasyonu (2) seçilir.
Operasyon butonuna tıklanılarak açılan Operasyon penceresinde seçilir. Zorunlu alandır.
İş İstasyonu butonuna tıklanılarak açılan İş İstasyonu penceresinde seçilir. Açılan pencerede üretim yeri ve operasyona filtre yapılarak istasyonlar listelenir. Eğer kayıt gelmiyor ise iş istasyon kaydında Operasyon sekmesinde herhangi bir operasyon kaydı yapılıp yapılmadığı kontrol edilir. Zorunlu alandır.
Her bir satırdaki varyant kaydı ile ilgili pencerenin sağ tarafındaki Detay Bilgileri, Parametreler, Malzeme, Formüller, Açıklama sekmelerinde bilgi girilir.
İş emrine rota varyantındaki bilgiler taşınır.
butonuna tıklanılarak ağaç gösterim sağlanır.
Detay bilgilerinde öncelikle rota varyantının kullanımına ait bilgi (1) girilir. Burada girilen bilgiler Malzeme sekmesinde her bir varyant satırına ait alt bölümdeki ilgili sekmelerdeki alanlara yazılarak kullanılır. Bu şekilde kolaylık sağlanır. Kayıt durumu satırdaki kayıt için girilir. Satırdaki kayıt durumu tüm veri girişi yapılıp bittikten sonra Onaylandı yapılır. Rota varyantı Onaylandı olarak yapılmaz ise MRP2 işleminde rota oluşturmada kullanılmaz. Sıra no girilir. Uygulama şekli seçilir. İş emri oluşturmak için MRP2 Plana Taşı seçili olarak gelir. Planlama modülündeki MRP2 planlama işlem penceresine kayıt gelmesi için seçilir. MRP2 Plana Taşıma seçilir ise iş emri oluşturmada rota kullanılmaz. Sonradan ihtiyaç olursa plana taşı seçeneği seçilir. İşlem adımı adı girilir. Burada girilen ad rota varyantı satırı için girilen ad Üretim modülündeki İş İstasyonu Vardiya Kayıtları penceresindeki iş emrine çift tıklanarak açılan Gerçekleşen Girişi penceresinde üst bölümde İşlem alanında gösterilir. Kullanıcının karşısına çıkacak olan işlem adı girilir. Değişken adı girilir. Rota varyant satırı için girilen değişken adı formüllerde kullanım içindir. Değişken adında Türkçe karakter, boşluk kullanılmamalı ve rakamla başlanmamalıdır. Değişken adları satır bazında benzersiz olmalıdır. Yani her satıra farklı değişken adı yazılmalıdır. Rota varyantındaki malzeme vb.bilgiye erişim için bu değişken adı kullanılır. Operasyon bilgisi satırda ya da burada butonuna tıklanılarak açılan Operasyon penceresinde seçilir. Zorunlu alandır.
İş istasyonuna ait stok yeri ve stok yeri raf bilgileri (2) girilir. Bu şekilde iş istasyonundaki stok bilgisi sabit hale gelir. Bu iş istasyonu her zaman standart olarak bir stok yerinden hammadde alıp bir başka stok yerine yarı mamul/mamul girişi yapıyor ise burada tanımlanır. İş istasyonu bilgisi satırda ya da burada butonuna tıklanılarak açılan İş İstasyonu penceresinde seçilir. Açılan pencerede veri gelmiyor ise pencerenin altındaki Operasyon alanındaki bilgi klavyeden delete tuşuna basılarak kaldırılır ve programda tanımlanıp durumu Onaylandı olan iş istasyonları listelenir. İş istasyonu parametreleri uygula butonuna tıklanarak seçili olan iş istasyonuna ait stok yeri ve raf bilgisi getirilir. Buton kullanılmadan elle de bilgi girilir. Çıkış stok yeri ve Çıkış stok yeri raf seçilir. Hammaddenin çekildiği stok yeri ve raf seçilir. Giriş stok yeri ve Giriş stok yeri raf seçilir. Üretim işleminden sonra yarı mamul/mamulün giriş yaptığı stok yeri ve raf seçilir.
Gant kapasite planlması için aşağıdaki alanlara veri girilir. Kapasite birim ihtiyacı girilir. Üretilen mamulun birim zamanda üretilen miktarı girilir. Kapasite birimi girilir. Adet, paket vb. girilir. Bu alan gant kapasite planlaması için kullanılır.
Hesaplama takibi bölümündeki ayarlar Varyant Detayı bölümündeki Formüller sekmesinde yazılan formülün çalışması ilişkin ayarlardır. Eğer formül ile işlemlerin kontrolü sağlanmıyor ise bu bölümün kullanılması gerekmez!
Rota varyantındaki Malzeme sekmesinde girilen satırlarda eğer formül hesaplaması var ise burada yapılan ayarlar kullanılır. Örneğin bir tekstil firmasının boya iş istasyonunda rota varyantının reçetesindeki hesaplama olan satırların çalışmalarına ilişkin formül yazılmış ise burada yapılan ayara göre formül akitf olur.
Hesaplama gerekli alanında rotanın hesaplamasının formülle ne zaman yapılacağına dair ayar yapılır. Her zaman seçilmiş ise MRP2'de rota oluşturulurken hesaplama yapılır. Aktif kayıt durumlarında seçilmiş ise iş emrinin üretimi yapılırken hesaplama yapılır. Hiçbir zaman seçili ise formüller çalışmaz. Hesaplama takibi ayarları yapılır. Programda malzeme, makine ve çalışan için formülle bir hesaplama yapılıyor ise buradaki Malzeme hesaplandı, Makine hesaplandı, Çalışan hesaplandı kutucukları işaretlenir. Sistem de MRP2 planlaması işleminde Rota Bilgileri sekmesinde Detay Bilgileri sekmesinde formülle malzeme hesaplaması yapılınca Malzeme Hesaplandı kutucuğuna sistem tik işaretini koyar. MRP2 planlamasında Rota Bilgileri sekmesinde Malzemeler sekmesinde formülle malzeme hesaplaması yapılınca alttaki Makine sekmesinde Makine Atama kutucuğuna tik işaretini koyarak ilgili makinelerin alanlarda seçimini sistem yapar. |
İş istasyonunda üretim yapan kişilere yapacakları iş için iş emri oluşturulmalıdır! Üretim modülündeki İş İstasyonu Vardiya Kayıtları penceresinde vardiya başlatıldığında burada yapılan ayarlara göre iş emri kayıtları gösterilir. Eğer iş emri kaydı vardiyaya gelmiyor ise buradaki ayarlar kontrol edilir.
İş emri birleştirme alanında iş emirlerinin neye göre birleştirileceği belirtilir. Operasyon seçilir ise MRP2 Planlama işlemde bir siparişteki farklı mamul/yarı mamul için aynı operasyon kullanılacaksa o zaman tek bir iş emri oluşur. Yani aynı operasyon kullanılan 2 tane mamul/yarım mamul üretimi için 1 iş emri oluşur. Gruplanmaz seçilir ise MRP2 Planlama işlemde bir siparişteki farklı mamul/yarı mamulun her biri için ayrı ayrı iş emri oluşur. Yani aynı operasyon kullanılan 2 tane mamul/yarım mamul üretimi için 2 iş emri oluşur. Siparişe göre seçilir ise içinde ortak yarı mamuller bulunan siparişler birleştirilerek iş emri oluşturulur. Örneğin kız ve erkek çocuk dolap siparişinde dolap kapakları kız ve erkek çocuğa göre ayrı ayrı üretilirken dolap gövdesi aynı şekilde yapılacak ise siparişler birleştirilerek gövde yarı mamulünün sayısı siparişlerden toplanarak iş emrine getirilir. Bu şekilde benzer siparişler tek siparişte üretilebilir.
İş emri periyodu alanında iş emrinin ne zaman oluşturulacağı belirtilir. Oluşturulmayacak seçilir ise MRP2 Planlama işleminde iş emri oluşturulmaz. Tek iş emri seçilir ise her bir mamul/yarı mamul için iş emri kaydı oluşturulur. Vardiyaya göre iş emri oluşturulacak ise Vardiya Başına, 1.Vardiya, 2.Vardiya, 3.Vardiya şeklinde seçilir. Eğer vardiya seçenekleri seçiliyor ise Vardiya Planlama penceresinde birinci/ikinci/üçüncü vardiyaların planlamasının yapılmış olması gerekir. Ayrıca eğer vardiya tanımı devreye alınmış ise Vardiya Profil penceresinde tanımlı makine ve personeller sistem tarafından dikkate alınacaktır. Eğer vardiya profilindeki sadece çalışma periyotu kullanılıp makine ve çalışan verisi kullanılmayacak ise ise Vardiya profilindeki Genel Bilgiler sekmesindeki makine ve çalışan verisi alanlarında İş İstasyonu seçilir.Bu şekilde iş istasyonundaki makine ve çalışan verisi iş emri hazırlanırken kullanılır.
İş emri başlatma şekli alanında üretim işinin nasıl başlayacağı belirtilir. İlk kayıt girişi ile seçilir ise ÜRETİM modülündeki İş İstasyonu Vardiya Kayıtları penceresinde Çalışma Başlat ile vardiya kaydı oluştulurunca kayıt içindeki Gerçekleşen Girişi sekmesindeki program tarafından getirilen iş emrine tıklayıp işleme başlanır. İş emrindeki tarih, program tarafından Vardiya Bilgileri sekmesindeki vardiya başlama tarihi alanına girilir. El ile başlatmalı seçilir ise ÜRETİM modülündeki İş İstasyonu Vardiya Kayıtları penceresinde Çalışma Başlat ile kayıt oluşturunca Vardiya Bilgileri sekmesindeki vardiya başlama tarihi alanına kullanıcı kendisi elle girer.
İş emri kapatma şekli alanında üretim işinin nasıl bitirileceği belirtilir. Kapatma işlemi ile üretimi yapılan iş emrinin kaydının durumu Tamamlandı olur. Vardiya Kapanışında seçilir ise ÜRETİM modülündeki İş İstasyonu Vardiya Kayıtları penceresinde vardiya çalışma kaydına çift tıklanınca açılan pencerede Vardiya Bilgileri sekmesinde butonuna tıklanarak vardiya çalışması kapatılır. Vardiya kapatılınca vardiya işlem kaydının durumu Tamamlandı olur. Vardiya işlem kaydı kapatılınca İş İstasyonu Vardiya Kayıtları penceresinde listelenmez. Vardiya kapat butonuna tıklanınca vardiya çalışma kaydı içindeki iş emirlerinin durumu Tamamlandı yapılarak iş emirleri kapatılır. Programda İK personel kaydı içinde görev alanında seçim yapılan görevin içinde Vardiya Amiri işaretlenerek ayar yapıldıktan sonra Vardiya Kapat butonu için Rota Tanımı>Varyant Detayları>Formüller>Gerçekleşen Girişi sekmesinde sadece vardiya amiri olan kullanıcılar için vardiya kapat butonu kullanılabilmesi için formülle ayar yapılabilir. Tanımlar > Terminal Tanımlarında üretimdeki bilgisayara İK ve firma personelleri tanımlanabilir. Bu şekilde vardiya amirlerinin kullandığı bilgisayarda ortak bir kullanıcı olabilir.
İş emri kapatmalarından seçilir ise ÜRETİM modülündeki Toplu İşlemler menüsündeki İş Emri Kapat penceresinde üretim iş emri kapatılır. İş emri kapatılırken Tamamlandı/Yarım Bırakıldı/İptal Edildi durumlarından biri seçilebilir. İş emrinin kapatılmasında illaki üretiminin tamamlanmış olması şartına gerek yoktur. Atanan işler tamamlanınca seçilir ise ÜRETİM modülündeki İş İstasyonu Vardiya Kayıtları penceresinde çalışma kaydına çift tıklanarak iş emrindeki üretimi tamamlanan mamul/yarı mamul %100 olmuş ise kayıt durumu Onaylandı ve sonrasında Tamamlandı yapılınca iş emri kapatılır. El ile bitirilir (Vardiyada) seçilir ise ÜRETİM modülündeki İş İstasyonu Vardiya Kayıtları penceresinde çalışma kaydına çift tıklanarak iş emrinin durumu Onaylandı ve sonrasında Tamamlandı yapılınca iş emri kapatılır.
İş emri ortak çalışma alanında seçim yapılır. Örneğin bir operasyon birden fazla farklı istasyonlarda yapılabilir. Bu durumda ortak çalışma yapmaya uygundur.Yapılabilir seçilir ise tek bir iş istasyonda iş emirleri toplanır.Yapılamaz seçilir ise iş emirleri birleştirilemez. İş emri gösterim şekli seçilir. Grupsuz Detay İş Emri seçilir ise ÜRETİM modülündeki İş İstasyonu Vardiya Kayıtları penceresinde çalışma kaydına çift tıklanınca açılan pencerede Gerçekleşen Girişi sekmesinde herbir iş emri ayrı ayrı gösterilir. İş emrini yazdır kutucuğu işaretlenerek ayar yapılır. İş yapılınca yani tamamlandı durumuna gelince iş emri yazdırılır. Proses listesinde göster kutucuğu işaretlenerek ayar yapılır.
Süre bilgisi üretim planlamasının yapılacağı son tarihin hesaplanması için girilir. Hazırlık süresi, Ayar süresi, Söküm süresi girilir. Burada girilen süreye bağlı olarak PLANLAMA modülünde MRP2 Planlama penceresinde yeni bir planlama kaydındaki Genel Bilgiler sekmesinde Son Tarih alanında tarih burada belirtilen hazırlık, ayar ya da söküm süresine göre hesaplanır. Gerç.Etkisi % girilir. Aksi belirtilmediği sürece 100 olarak girilir. |
|
İş istasyonundaki operasyonda üretimi yapılacak olan mamul/yarı mamul ve üretimde kullanılacak olan malzemeler listelenir. 1.Öncelikle üretimi yapılacak olan mamul/yarı mamul butonuna tıklanarak oluşan satırda Stok Tip Adı seçilerek girilir. Değişken Adı sütununda üretimi yapılacak olan mamul/yarı mamul için ANA_URUN olarak değişken adı girilir (1). Bu değişken adı ile sistemin kod yapısında hesaplamalar yapılacağı için mutlaka ANA_URUN değişken adı girilmelidir! Kullanım Şekli sütununda üretimi yapılacağı için Mamul/Yarı Mamul seçilir. Kullanım Zamanı sütununda Manuel seçilir. Manuel olarak seçilmesi herhangi bir zamanda üretiminin yapılabileceği anlamına gelmektedir. Menü adı sütununda üretim işlemi için kullanılacak olan buton adı girilir. Buton, Üretim > İş İstasyonu Vardiya Kayıtları penceresindeki bir iş emrine tıklandığı zaman açılan pencerenin Gerçekleşen Girişi sekmesinde sol bölümde gösterilecektir. Buton sayesinde üretimi yapılacak olan iş emirleri filtrelenir.
2. butonuna tıklanarak üst satırın altında satır oluşturulur. Üretimde kullanılacak olan hammadde/yarı mamul için satırda Stok Tip Adı seçilir. Değişken adı sütununda Stok Tip Varyantındaki malzeme listesi ile aynı olacak şekilde değişken adı girilir. Varyant ile rotanın ilişkilendirilmesi için aynı değişken adı girilmesi zorunludur! Kullanım şekli Hammadde olarak seçilir. Hammadde olarak seçilen malzemelerin stok yerinden çıkışı yapılacaktır. Kullanım Zamanı sütununda Ana Malzeme İşlemi İle olarak seçilir. Menü adı sütunıunda üretimi yapılacak olan yarı mamul/mamul için üretim işlemlerinde filreleme yapılmasını sağlayan operasyon buton adı girilir. Burada girilen buton adı ile Üretim>İş İstasyonu Vardiya Kayıtları penceresinde vardiya kaydı içindeki Gerçekleşen Girişi sekmesinde sol bölümde iş emirlerinin üretimi yapılacak olan mamul/yarı mamul için buton gösterilir. Her bir satır kaydının durumu Onaylandı yapılır. Diğer malzemeler de sırasıyla butonuna tıklanarak alt alta oluşturulur (2).
Her bir satır ile ilgili detaylı bilgi ise alt bölümdeki Seçenekler 1, Seçenekler 2, Miktar, Limitler, Makine sekmelerinde girilir.
|
Formüller sekmesinde Geçerlilik Şartı, StokVaryant ÖnHesap, StokVaryant SonHesap, MRP2 ÖnHesap, MRP2 SonHesap alanlarında gerekli formüller yazılır.
Açıklama sekmesinde kısa ve de uzun açıklama yapılır.
Rota Açıklaması girilir.
Serbest Alanlar sekmesinde kullanıcı isteğine bağlı ek alanlar tanımlanabilir.