<< İçindekileri Görüntülemek İçin Tıklayın >> Yer: İşlemler > Toplu İşlemler > Rebate İşlem Listesi |
Rebate işlemleri listesinin kullanılabildiği lisanslar: |
||
Ticari işlemler ile ilgili Netsim_akademi'deki eğitim video serisini izleyebilirsiniz! |
||
Ticari işlemler için TİCARİ İŞLEMLER-Soru Cevap bölümüne bakabilirsiniz. |
Rebate işlemi ile bir ürün veya hizmetin alış işlemine bağlı olarak oluşan geri ödeme hesaplanır.
Alınan rebate anlaşmasında firmanın bir cariden yaptığı alış işlemlerinden aldığı geri ödeme hesaplanır. Hesaplanan geri ödeme için sistem otomatik olarak satış kaydı oluşturur.
Verilen rebate anlaşmasında firmanın bir cariye yaptığı satış işlemlerine bağlı olarak cariye verdiği geri ödeme hesaplanır. Hesaplanan geri ödeme için sistem otomatik olarak alış kaydı oluşturur.
Örnek alınan rebate işlemi anlatılmıştır. Verilen rebate işleminin anlatımı için tıklayınız.
Hesaplamalar liste halinde gösterilir (1). Rebate işlemi için pencerenin sol tarafındaki Rebate İşlemi butonuna (2) tıklanır.
ÖN İŞLEM 1. Rebate cari kartı açılır. 2. Rebate stok kartı açılır. 3. Alınan rebate anlaşması yapılır. Verilen rebate anlaşması yapılır. 4. Alış kaydı oluşturulur. Rebate anlaşmasını kapsayan cariden alış kayıtları sistemde oluşturulur.
|
1. İŞLEMLER modülünde Toplu İşlemler menüsünde Rebate İşlem Listesi penceresi açılır.
Cari Ünvanı (1) seçilir. Kaydet (4) butonuna tıklanır. Burada seçilen carinin rebate anlaşmasının Anlaşma Bilgileri sekmesinde seçilen cari ünvanı olması gerekir. Aksi taktirde anlaşma alanına sistem tarafından anlaşma bilgisi getirilmez.
Anlaşma (2) seçilir. Eğer rebate anlaşma kaydında cari ünvanı (1) seçilmemiş ise burada anlaşma sistem tarafından getirilmez!
Tarih aralığı (3) girilir. Geri ödeme (rebate) hesabı yapılacak olan satış kayıtları için tarih aralığı girilir. Örneğin aylık olarak hesaplama yapılıyor ise 1 aylık zaman aralığı için tarih seçilir. Seçilen tarih aralığındaki alış kayıtlarının tutarlarından geri ödeme (rebate) hesaplanır.
Kaydet (4) butonuna tıklanır.
Oturum sekmesinde butonuna (5) tıklanarak satırda hesaplanacak olan rebate işlemine ait açıklama (6) girilir.
Hesapla (7) butonuna tıklanır. Satırda sistem tarafından hesaplama sonucuna ait kayıt (8) oluşturulur.
Hepsini Aktifleştir (9) butonuna tıklanarak kayıt durumu Onaylandı yapılır.
2. Rebate işlemine bağlı olarak sistem tarafından satış kaydı oluşturulur. İŞLEMLER modülündeki Cari İşlemleri penceresinde alınan rebate carisi (1) seçilerek Cari İşlemler sekmesinde satış kayıtları (2) listelenir. Örneğin 600.000 TL'lik alış kaydına göre 60.000 TL'lik satış kaydı sistemi tarafından oluşturulmuştur.
Satış kaydına çift tıklanarak açıldığı zaman sistemde açılmış olan alınan rebate stok kartı kullanılarak kayıdın oluşturulmuş olduğu görülür.
Tutar ise alınan rebate anlaşmasına göre hesaplanmıştır.
Muhasebe butonuna tıklanarak (1) satış kaydı muhasebeleştirilir.
Muhasebe modelinde tanımlı olan Alışlar için "600" lü hesaba satır tutarının stok tipinden yazılacağı bilgisinin tanımlanmış olması gerekir. Aksi taktirde Mahsup Fişindeki 600.... lü hesap satır kaydı oluşmaz.
Muhasebe modelindeki hesap format tanımı için tıklayınız.
TANIMLAR modülündeki Muhasebe Tanımları menüsündeki Muhasebe Model Tanımları işlem penceresinde Alışlar modeli açılır. Detay Bilgileri sekmesinde öncelikle aktif olarak kullanılan Hesap Planı tıklanarak (1) 600 (Hesap Planı>Yurt içi satışlar)hesabı seçilip (2) format bağlantısı satırında (3) Muhasebe Modeli olarak Yurt içi satışlar ve Format adı olarak Satışlar seçilir. Formatın detayını (4) hesap kodu formatı ve hesap adı formatı {ST} yani stok tipi olarak gelir. Eğer Hesap adı formatı alanında {SG} var ise {ST} olarak düzeltilir.
|