<< İçindekileri Görüntülemek İçin Tıklayın >> Yer: İşlemler > Finans İşlemleri > Banka Kur Farkı İşlemleri |
Banka kur farkı işlemlerinin kullanılabildiği lisanslar: |
||
Ticari işlemler ile ilgili Netsim_akademi'deki eğitim video serisini izleyebilirsiniz! |
||
Finans işlemleri için TİCARİ İŞLEMLER-Soru Cevap'taki Finans bölümüne bakabilirsiniz. |
Banka işlemlerine ait kur farkı hesaplanır.
Sistemde tanımlı olan resmi işlem dövizinin dışındaki başka bir döviz ile kasa işlemi yapıldığı zaman kur farkı oluşur.
Örneğin TANIMLAR > Firma Tanımları > Firma ve Şube Tanımları penceresinde firma kaydının içindeki Mali Dönemler sekmesinde tanımlı mali dönem kaydında resmi işlem dövizi olarak TL olarak tanımlanmış ise diğer dövizli (USD, EURO vb.) dövizli ödeme ya da dövizli kasa işlemlerine bağlı kur farkı oluşur.
ÖN İŞLEMLER 1.KAYIT> Döviz Kuru penceresinde hesaplama yapılacak olan tarihte kurlar güncel olmalıdır.
2.TANIMLAR>Yapılandırma Tanımları > Döviz Tanımları penceresindeki USD, EURO vb. döviz tiplerinin oluşturulup kayıt durumunun Onaylandı olması gerekir. 3.KAYIT modülünde Bankalar işlem penceresinde USD, EURO vb. döviz tiplerinde banka hesabı açılması gerekir.
4.İŞLEMLER> Finans İşlemleri> Banka İşlemleri penceresinde dövizli tahsilat ya da dövizli ödeme (1) (2) butonlarına tıklanarak banka işlem kaydı (4) oluşturulur. Banka hesabına tıklanarak (3) yapılmış olan işlemler (4) listelenir.
|
Aktif ve Onaylandı durumuna getirilen kayıtlar diğer işlem pencerelerinde görüntülenip kullanılabilir.
Açıklama alanına bilgi girilir.
(1) Kur tipi alanında menüden seçim yapılır.Bu alana bilgi girişi zorunludur!
Son Tarih seçilir. Burada seçilen tarihte KAYIT> Döviz Kuru penceresinde kurlar güncellenmiş olmalıdır.
İşlem Noktası sistem tarafından getirilir. Ctrl+F8 kısayol tuşlarına klavyeden beraber basılarak ön değer olarak tanımlanmış olan nokta kontrol edilebilir. butonuna tıklanılarak açılan İşlem Noktası penceresinde nokta seçilerek değiştirilebilir.
Personel sistem tarafından getirilir. Ctrl+F8 kısayol tuşlarına klavyeden beraber basılarak ön değer olarak tanımlanmış olan nokta kontrol edilebilir. butonuna tıklanılarak açılan Personel penceresinde personel seçilerek değiştirilebilir.
Özel kod ... (üç nokta) butonuna tıklanılarak açılan Özel Kod penceresinde seçilir ya da elle giriş yapılır. Kullanıcının isteğine bağlı olarak oluşturulan bir koddur ve filtreleme ya da rapor oluşturmak için kullanılabilir.
Takip no/Tarih, Döviz/Kur, Belge No/Tarih bilgi girilir.
(2) İşlem noktaları ve Bakiye türü alanlarında seçim yapılarak kayıtlar filtrelenir.
Bütün Kayıtlar İçin Hesapla butonu (3) ile kur farkı hesaplanır. Seçili Kayıtlar İçin Hesapla butonu ile satırda seçili olan kayıtlar (4) için tekrar hesaplanır.
Satırdaki kayıtlar seçilerek (4) Satırları Onayla (5) butonu ile kayıtlar onaylandı durumuna getirilir. Onaylandı durumundaki kayıtlar giriş ya da taslak durumuna getirilir.
Muhasebeleştir butonu ile satırda durumu Onaylandı yapılmış olan kaydın (5) muhasebe ön izlemesi yapılarak Kur Farkı Fişi oluşturulur. Oluşan fişin kaydı MUHASEBE modülündeki Fiş İşlemleri Listesi penceresinde listelenir.