<< İçindekileri Görüntülemek İçin Tıklayın >> Yer: Ticari İşlemler Soru Cevap > Stok > Stok Birimi Dönüştürme > BirimX- Birim1 - Birim nedir? |
Birim : Stok kartınına ait birimler penceresinde sıra no'ya göre sıralanan birimlerden sıra numarası en küçük olan birim sistemde alış/satış/stok işlem pencerelerinde stok kartı seçildiğinde varsayılan olarak kullanılır. Herbir stok kartı içinde birim tanımlanmış olmalıdır. İşlem yapılırken kullanıcı tarafından Birim değiştirilebilir!
Birim 1 : Stok kartındaki birim tanım penceresinde sıra numarasına göre sıralanmış olan birimlerden sıra numarası en küçük ve BirimX değeri 1 olan Birim1'dir. Kullanıcı tarafından Birim1 değiştirilemez!
Birim1 cinsinden Miktar1 sistem tarafından hesaplanır.Örnek görsel için tıklayınız.
Bir ürün için birden fazla birim tanımlanmış ise birimler Birim 1 ve Birim olarak alış/satış/stok işlemlerinde gösterilir.
Bu şekilde stok bilgisi birden fazla birimde takip edilebilir.
Örneğin koli bandı için paket ve adet olarak 2 birim tanımlanabilir.
Paket içinde 72 adet koli bandı olacak şekilde ayar (1) yapılır.
Adet için birim çarpan (BirimX=1) ve paket için birim çarpan (BirimX=72) olacaktır.
Adet bu durumda Birim1 dir. Sistem işlem esnasında Miktar1 için adet olarak hesap yapar (2). Bu şekilde paketli işlem yapılırken adetli olarak da kullancıya bilgi sağlanır.
Birim X : Birimler arasında dönüştürme yapan çarpan değeridir.Dönüştürme çarpanları TANIMLAR modülündeki Stok/Lojistik Tanımları menüsündeki Stok Birim Listesi penceresinde girilmiştir. Sistem işlemler esnasında buna göre dönüştürme yapar. Örneğin metre ile santimetre ya da gram ile kilogram gibi dönüşümler stok birim listesinde tanımlanmıştır. Kullanıcı bunun dışında ayrıca koli - adet ilişkisi ya da top - metre ilişkisini BirimX ile kurabilir.
Aşağıdaki görselde 1 top naylon 20 metre olarak açılarak işleme alınması için ayar yapılmıştır.
Top biriminin metre cinsinden işlem yapılabilmesi için Referans birimi olarak metre ve referans birim çarpanı olarak 20 girilmiştir. Sıra numarası 3 (1) olduğu için ve de metre birimine dönüştürülerek kullanılacağı için oto parçala sıra alanında 3 yazılıp metre ile dönüşüm ayarı (2) ayarı yapılmıştır.
Ayrıca birim çarpanı (3) yani BirimX değeri 20 olarak da belirtilmiştir.
Örneğin 25 metre naylon satışında 2 top ürün açılacaktır. Birinci topun hepsi kullanılacak. İkinci toptan ise 5 metre kullanılacaktır.
Oto parçala sıra alanı boş bırakılırsa dönüşüm olmaz ! Parçalanacak birimin sıra numarası yazılır.
Aşağıdaki linklere tıklayarak farklı örneklerteki birimler arası ilişkiyi inceleyebilirsiniz.
Örneğin aşağıdaki görselde Kraft Kağıt 70*100 stok kartına ait birim tanımında 3 tane birim tanımlanmıştır. Kg sıra numarası 5, Adet sıra numarası 6 ve metre sıra numarası 7 dir. Kg birimX 16, adet birimX 1 ve metre birimX 1'dir.
Bu durumda alış/satış/stok işlemlerinden varsayılan olarak kilogram birim alanına sistem tarafından getirilir. Miktar da kilogram için kullanıcı tarafından girilen değerdir. En küçük sıra numarası olup Birim X değeri 1 olan birim adet olduğu için Birim1 adettir ve Miktar 1 de adet olarak hesaplanır. Kg ile adet arasındaki dönüşüme bakılarak Miktar 1 (2) hesaplanır. Yani [Miktar x (Dönüşüm değeri Birim X)]= Miktar1 Bu örnekte 50 kg x 16 =800 adet
|
Birim X, birimler arasında dönüşümü sağlayan çarpan değerdir. Örneğin aşağıdaki işlemlerde kilogram ve gram arasındaki dönüşüm ve buna bağlı işlemlerin nasıl olduğu anlatılmıştır. Kilogram ve gram arasındaki dönüşüm TANIMLAR modülündeki Stok/Lojistik Tanımları menüsündeki Stok Birim Listesi penceresinde girilmiştir.
KUTU stok tipinde hem gram hem de kilogram ağırlık birimleri tanımlanmıştır. Gram için kilograma dönüşüm çarpanı yani BirimX 0,001'dir. KUTU stok tipine bağlı tüm stok kartlarında da aynı şekilde birim tanımı geçerlidir.
KUTU stok tipinde tanımlı olan stok kartlarının Fiyat listesinde kilogram cinsinden alış fiyatı girilmiştir. Gram cinsinden fiyat girilmemiştir. Buna rağmen sistemde kilogram ile gram arasında dönüşüm tanımlı olduğu için gram birimi için fiyat otomatik olarak hesaplanır.
Aşağıdaki görselde alış işleminde gram birimi kullanılmış ve BirimX ile dönüştürülen fiyat sistem tarafından hesaplanarak getirilmiştir.
|
Aşağıdaki örnekte pıt pıt naylon stoğu için tanımlanmış olan 3 tane birim bulunmaktadır. Sıra numarası en küçük olup Birim X değeri 1 olan Birim1'dir. Birim1 değerinden Miktar1 hesaplanır.
Aşağıdaki görsele göre BirimX değeri 1 olup sıra numarası en küçük olan birim metre'dir. (metre sıra no=1, kg sıra no=3) Bu durumda Birim1 metredir.
Aşağıdaki görselde stok çıkış işleminde santimetreye göre birim seçilmişken Miktar 1 ise metre cinsinden hesaplanır. Stok çıkış işleminde 50.000 santimetre naylon için Miktar1 metre cinsinden 500 hesaplanmıştır.
Aşağıdaki örnekte Kalın Yapışkanlı Naylon için 3 tane birim tanımlanmıştır. Top ile metre arasında dönüşüm bulunmaktadır. 1 Top = 20 metredir. Birim X değeri 1 olan metredir. Bu durumda Birim1 metredir (1). Alış işleminde 1000 top naylon için Miktar1 metre cinsinden 20.000 (2) hesaplanmıştır.
|
Aşağıdaki görselde Kalın Yapışkanlı Naylon ürünü için 3 farklı birim tanımlanmıştır. ➢Santimetre için TANIMLAR modülündeki Stok/Lojistik Tanımları menüsündeki Stok Birim Listesi penceresinde çarpan değerleri BirimX sütununda 0,01 olarak girilmiştir. Burada sistem tarafından getirilir. ➢Top sıra numarası 3 (1) olduğu için ve de metre olarak kullanılacağı için oto parçala sıra alanında 3 yazılıp metre ile dönüşüm ayarı (2) ayarı yapılmıştır. Birim çarpanı (3) yani BirimX değeri 20'dir. 1 top 20 metre olarak açılarak işleme alınacaktır. Örneğin 25 metre naylon satışında 2 top ürün açılacaktır. Birinci topun hepsi kullanılacak. İkinci toptan ise 5 metre kullanılacaktır. ➢Metre için Birim X değeri 1 dir. Birim 1 değeri de metredir.
|
Buradaki örnek işlemde Miktar ve Miktar1 takibi yapılarak en son adımda stok yerinin incelenmesi gösterilmiştir.
Örneğin koli bandı için paket ve adet olarak 2 birim tanımlanabilir. 1 Paket içinde 72 adet koli bandı olacak şekilde ayar (1) yapılır. Adet için birim çarpan (BirimX=1) ve paket için birim çarpan (BirimX=72) olacaktır (2).
1.Alış işleminde paket ile kayıt oluşturulur. Paket için tanımlanmış olan 72 birim çarpanı BirimX alanında görülür. BirimX değeri 1 olan adet için Birim1 ve Miktar1 alanlarında bilgi gösterilir.
2.Alış işlemine bağlı stok girişi oluşturulur. Miktar ve birim 100 paket şeklinde görülürken Miktar 1 ve Birim 1 7200 Adet olarak görülmektedir.
3.Satış işleminde adet olarak satış yapılır. Miktar ve birim 100 adet iken Miktar 1 ve Birim1 de 100 Adettir.
4.Stok çıkış işleminde adet olarak çıkış yapılır. Burada sistem 2 paket açarak birim dönüştürme yapıldığını alt satır kaydında belirtir.
5.KARAR DESTEK modülünde Stok Yeri İncele ile stok durumu incelenir. Birim işlemlerde kullanılan birimlere göre kalan miktarı gösterir. Birim1 sadece adet biriminde kalan miktarı gösterir.(1) Miktar 2 (2) stok çıkışı öncesindeki paket ve adet miktarsal değerini gösterir. 100 paket stokta ürün vardır. 144 adet içinden stok çıkışı yapılmıştır.
|