U-ETDS işlemi nasıl yapılır?

<< İçindekileri Görüntülemek İçin Tıklayın >>

Yer:  Ticari İşlemler Soru Cevap > Nakliye >

U-ETDS işlemi nasıl yapılır?

000buton_youtube netsim

Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS), ilk olarak 08.01.2018 tarih ve 30295 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Karayolu Taşıma Yönetmeliği (KTY) ve 24.04.2019 tarih sayılı resmi gazetede yayımlanan Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmeliği ile tanımlanmıştır.

U-ETDS sistemi, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu (KTK) ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği (KTY) ile Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik çerçevesinde taşımacılık faaliyetinde bulunan firmaların taşıdıkları eşya,tehlikeli yük, kargo ve yolcu hareketlerinin elektronik olarak takibi, değerlendirilmesi ve denetimi imkanlarının sağlanacağı bir sistemdir.

 

Eşya ve tehlikeli yük taşımacılığı ile ilgili sefer ve yük bildirim işlemleri, N4 sistemi içerisinde entegre bir şekilde yapılabilmektedir.

Yük taşımacılığı ile ilgili U-ETDS sistemi için sefer ve yüke ait zorunlu ve opsiyonel olan veri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

 

İşlem öncesinde yapılması gereken tanımlamalar :

1.TANIMLAR >Firma Tanımları> Firma ve Şube Tanımları penceresindeki firma kaydımıza çift tıklanarak Genel Bilgiler sekmesi altındaki Mükellef Bilgileri sekmesindeki Vergi No alanında firmanın vergi numarası girilir. Şahıs firması ise kimlik no girilir.

2.TANIMLAR > Stok/Lojistik Tanımları>Stok Yeri Tanımları penceresindeki firmaya ait stok yeri kaydı yapılır.Stok yerine ait Adresler sekmesindeki adres bilgisi ilçe,il ve ülke ile beraber mutlaka doldurulur.

3.TANIMLAR >Firma Tanımları> Netsim Konnektör Tanımları penceresindeki U-ETDS bağlantı kaydı yapılır.

4.KAYIT modülü altındaki Cari Kartlar işlem penceresinde tehlikeli madde hangi firmaya gönderilecek ise alıcı firma için cari kayıtları yapılır. taşıyan firmanın kaydı yapılır. Genel Bilgiler sekmesinde Vergi No alanı mutlaka doldurulur. Adres-Telefon sekmesinde adres bilgisi ilçe,il ve ülke ile beraber mutlaka doldurulur.

5.KAYIT modülü altındaki Stok Kartlar işlem penceresinde taşınacak olan tehlikeli maddeye ait stok kaydı yapılır. Stok kartında taşınacak olan tehlikeli madde için bakanlığın belirlediği resmi beyan kodu bulunmaktadır. Bu koda https://uetds.uab.gov.tr/teknik-dokuman linkine tıklayarak açılan sayfadaki dokümanlarda bulunmaktadır. Örneğin benzin için 120300'dür.

6.KAYIT modülü altındaki Şahıs Bilgileri işlem penceresinde nakliyeyi yapacak olan şoförün kaydı (TC no) yapılır.

 

U-ETDS işlemi için aşağıdaki adımlar uygulanır: 

1.İŞLEMLER modülündeki Stok İşlemleri menüsündeki Stok Çıkış İşlemleri altındaki Stok Çıkışı işlem penceresi açılır.

2.yenikayıtbuton-001.00 butonuna tıklanılarak yeni kayıt penceresi açılır.

3.Pencerenin üst bölümündeki Çıkış Stok Yeri (1) alanında nakliye edilecek olan maddenin bulunduğu depo seçilir. Cari ünvanı (2) alanında ürünün gönderileceği cari seçilir. Takip tarihi (3) alanında sefer başlangıç tarihi ve saati girilir.

4.Nakliyesi yapılacak olan tehlikeli madde satır kaydı (4) olarak ALSAT-001.104 butonuna tıklanılarak açılır. Stok Adı alanında üç nokta butonuna tıklanılarak açılan stok kartı seç penceresinde seçilerek eklenir.

5.Satırdaki nakledilecek olan tehlikeli madde için pencerenin alt tarafındaki Sevk Bilgisi sekmesinde araç şoförü (5) seçilir. Araç plakası (6) girilir. Sevk bitiş tarihi olarak sevk referans tarihi ve saati (7) seçilir.

6.U-ETDS işlemi için pencenin sol tarafındaki Ek İşmler bölümündeki 09-UETDS-islemi2Uetds Sefer ve Yük Bildirimi (8) butonuna tıklanır.

09-UETDS-islemi3

 

 

7.09-UETDS-islemi2Uetds Sefer ve Yük Bildirimi butonu tıklanarak Sefer ve Yük Bildirimi penceresi açılır.

Taşıma şekli alanında katı olan yük için Paket, sıvı olan yük için Tank ve yığın olan yük için Dökme seçilir.

Taşıma türü alanında tehlikeli madde kategorisine giren maddeler için Tehlikeli Madde Taşımaları, tehlikeli madde kategorisine girmeyen maddeler için Diğer Tüm Yük Taşımaları seçilir.

Yük türü alanında eğer taşıma türü alanında Tehlikeli Madde Taşımaları seçilmiş ise burada sadece Tehlikeli Madde seçilir. Eğer taşıma türü alanında Diğer Tüm Yük Taşımaları seçilmiş ise burada büro eşyası, canlı hayvan, bozulabilir gıda gibi seçenekler seçilir.

Muafiyet türü alanında tek seçenek olarak Muafiyet yok seçilir.

Filtre Plaka alanında stok çıkış penceresinde girilen plaka bilgisi sistem tarafından getirilir.

Sefer Başlangıç Tarihi alanında stok çıkış penceresinde girilen takip tarihi sistem tarafından getirilir.

Sefer Bildir butonuna tıklanarak (1) Sefer başarıyla bildirildi uyarısı alınır. SeferId..... uyarısı gösterilir (2). Sevk Referans No (Sefer ID) alanına sistem tarafından numara yazılır.

09-UETDS-islemi4

 

 

Yük bildir butonuna tıklanarak (1) Sefere ait yük/yükler başarıyla bildirildi. YükId:...... uyarısı gösterilir (2).

09-UETDS-islemi5

 

 

Sefer Bilgisi Listele butonuna tıklanarak (1) sefer ID (2) ve yük ID (3) kayıt olarak satırda oluşturulur.

09-UETDS-islemi6