Makine Durum Log Tipi Tanımları

<< İçindekileri Görüntülemek İçin Tıklayın >>

Yer:  Tanımlar > Üretim Yönetimi Tanımları >

Makine Durum Log Tipi Tanımları

0000_lisans_ikon

Makine durum log tipi tanımlarının sadece ek olarak kullanılabildiği lisanslar:

00000_N4_lisans

 

Bu penecerede yapılan tanımlama ile bir makinenin hangi sayacından hangi parametreye göre makine duruşunun tespitinin yapılacağı belirtilir.

Duruş nedeni tanımları penceresinde makineden süre giriş şekli olacağı belirtilmiş ise bu pencerede sayaç tanımı yapılmalıdır.

 

Bir dolum makinesinin 100 gr şekeri plastik pakete doldurduğunu varsayalım.

Bu makinenin çalışma durumunun kontrolü bir sayaç ile yapılsın. Sayaç tarafından dakikada bir makine durumu ile ilgili kayıt atılır.

Sayaçta tanımlanmış olan parametre ağırlık olsun. Ağırlık için eşik değer 99 olarak tanımlanır.

Yani makinedeki sayaç 99 gr'a eşit ya da küçük değer ölçer ise duruşa geçer.

Duruş sırasında makinenin ayarının tekrar yapılması gerekebilir ya da parçası değişmesi gerekebilir.

 

0068_yeni_kayit butonuna tıklanılarak yeni kayıt penceresi açılır. Giriş durumunda iken gerikli alanlara bilgi girişi yapılır.

Aktif ve Onaylandı durumuna getirilen kayıtlar diğer işlem pencerelerinde görüntülenip kullanılabilir.

Log tip kodu istenilen formatta elle girilir ya da boş bırakılır ise log tip adı yazıldıktan sonra 0048_islem butonuna tıklanınca sistem tarafından artan sırada numara verilir.

Log tip adı girilir. Makine adı belirtilerek log adı verilebilir.

 

00000_circle_orange_arrow-right.svg Genel Bilgiler

0170_Makine durum log

 

OTOMATİK GİRİLECEK DURUŞ NEDENLERİ bölümünde makine sayacına bağlı oluşacak otomatik kayıtlar için tanım yapılır.

Burada seçilecek olan duruş tanımları Duruş Neden Tanımları (Makine / İş İstasyonu Duruş Tanımı) penceresinde yapılmış olması gerekir.

Duruş tanımı alanında 0000_buton_checkbutonuna tıklanılarak açılan pencereden kullanılacak olan duruş tanımı seçilir. Duruş tanımı içinde planlı ya da plansız duruş nedenlerinin tümü kayıt edilmiş olabilir.

Çalışmaya başlama neden tanımı alanında 0000_buton_checkbutonuna tıklanılarak açılan pencerede seçim yapılır. Çalışmaya başlama nedeni olarak örneğin -- MAKİNE START-- seçilebilir.

Durum kaydı bulunamayan alanında 0000_buton_checkbutonuna tıklanılarak açılan pencerede seçim yapılır. Çalışmaya başlama nedeni olarak örneğin --TANIMSIZ DURUM -- olarak seçilebilir.

Kontrol noktası neden tanımı alanında 0000_buton_checkbutonuna tıklanılarak açılan pencerede seçim yapılır. Çalışmaya başlama nedeni olarak örneğin -- VARDİYA DEĞİŞİMİ -- olarak seçilebilir.

Çalışma bitiş/durma neden tanımı  nedeni alanında 0000_buton_check butonuna tıklanılarak açılan pencerede seçim yapılır. Çalışmaya başlama nedeni olarak örneğin -- ÜRETİM BİTTİ -- olarak seçilebilir.

IK Personel seçilir. İnsan Kaynakları modülünde Personel Kart penceresinde tanımı yapılıp işe başlatması yapılan personeller seçilebilir.

 

DURUŞ TESPİTİ bölümünde duruşun tespitinde hangi sayacın referans olarak kullanılacağı belirtilir.

Tespit şekli alanında duruş sebebinin nasıl tespit edileceğine dair seçim yapılır. Sayaç eşik değerden küçük veya eşit ise seçilerek referans sayaç için belirtilen parametre (ağırlık, hız, ısı vb.) için bir eşik değeri girilir ve bu değerin altında sayaç ölçüm yaptığında makinenin duruş tespiti yapılır.

Referans sayaç seçilir. Sayaçlar sekmesinde bir kaç parametreye ait sayaç (ağırlık, ısı vb.) girilebilir fakat bu sayaçlardan duruş tespiti için tek bir sayaç kullanılacaktır. Bunun için seçim yapılır. Örneğin hem ağırlık hem de ısı ölçümü yapan sayaçlar bir makinede var ise bunlardan ağırlık ölçümü baz alınarak makinenin duruşu tespit edilmesi söz konusudur.

Eşik değer alanına referans sayaç için Sayaçlar sekmesinde belirtilen parametre (ağırlık, süre, hız vb.) için bir değer girilir.

Eşik süre alanında sayaç için ne kadar süre ile eşik değerinden küçük değer ölçülürse duruş tespiti yapılacağı belirtilir.

 

Yukarıdaki görseldeki duruş tespiti ayarlarına göre referans sayaç olarak seçilen Sayaç 0 için Sayaçlar sekmesindeki ayara göre gramaj eğer 5 'e eşit yada küçük değer olarak 10 dakika boyunca sayaç tarafından ölçülürse makinenin durduğu tespit edilir.

 

Optimizasyon max log araloğı (SA:DK:SN) (Varsayılan 1 gün) alanında vardiya süresi saat dakika ve saniye olarak girilir.

Kabul edilen max veri boşluğu (SA:DK:SN) (Varsayılan 10dk) alanında makineden gelen verinin kesintiye uğradığı süre girilir. Örneğin makine başladığında burada belirtilen süre boyunca veri gelmemesi normaldir. Makinenin durduğu anlamına gelmez.

Sayaç değer gösteriminde kullanılacak ortalama zaman birimi seçilir. Saat ya da dakika olarak belirtilir. Sayaç değeri örneğin devir olarak seçilmiş ise bunun devir/dakika mı yoksa devir/saat mi olduğu belirtilir. Örneğin örgü makinesi için devir/dakika olarak ayar yapılır.

 

00000_circle_orange_arrow-right.svg Sayaçlar

Makinedeki sayaçlara ait tanım yapılır.

Açıklama alanında sayaç tanımı yapılır.

Alan adı alanında sayaç için parametre belirtilir.

Birim alanında sayacın parametresine göre birim seçilir. Örneğin ağırlık için gr, kg, ton vb. girilir.

Log eşik değer alanında sayaç için duruş sebebi olabilecek değer girilir.Bu değer altında ise sayaçta ölçülen değer sistem tarafından makine duruşuna karar verilir.

Eşik süre alanında ne kadar süre boyunca eşik değerde ölçüm yapılırsa duruş kararının sistem tarafından verileceği belirtilir. Örneğin 10 dakika boyunca 5 gram altında dolum makinesinin sayacı ölçüm yapmış ise makine durmuştur ve dolum yapmıyordur demektir.

Log Optimizasyonu için server yada client olarak seçim yapılır.

Optimizasyon şekli için minimum değer yada ortalama baz alınacağı belirtilir.

0170_Makine durum_sayac