<< İçindekileri Görüntülemek İçin Tıklayın >> Yer: İşlemler > Toplu İşlemler > Stok Üretimden Maliyetlendirme |
Stok üretimden maliyetlendirmenin sadece ek olarak alınabildiği lisanslar: |
||
Ticari işlemler ile ilgili Netsim_akademi'deki eğitim video serisini izleyebilirsiniz! |
||
Ticari işlemler için TİCARİ İŞLEMLER-Soru Cevap bölümüne bakabilirsiniz. |
Hızlı üretim işlemi ile gerçekleşen üretime ait üretim ve stok envanter maliyeti yapılır.
Bu pencerede işlem yapılabilmesi için öncesinde aşağıda belirtilmiş olan ayar ve de işlemler yapılmış olması gerekir.
1. TANIMLAR > Stok/Lojistik Tanımları > Stok Tip Varyant Tanımları penceresinde stok tip varyantında ya da KAYIT > Stok Varyantları pencereindeki stok kart varyantında üretimde kullanılacak olan malzemenin Varyant Detayında satırdaki heri bir malzemenin Özellik (1) alanında Maliyet Faktörü (2) ve Hızlı Üretim (3) seçilir. Stok İşlem Kodu alanında (4) Sarf seçilmiş olmalıdır.
2.Önceki dönemlere ait envanter dönemi kapatılmış olmalıdır. TANIMLAR> Firma Tanımları >Firma Şube Tanımları penceresinde firma kaydının içinde Mali Dönemler sekmesinde eski yıllara ait dönemlerin satır kaydı (1) seçilerek sağdaki Envanter Dönemi sekmesinde satırdaki dönem kaydı seçilerek (2) aşağıdaki Dönemi Kapat (3) butonuna tıklanır. İşlem sonrasında Kayıt Durumu (4) Tamamlandı olarak değişir.
2. KAYIT> Alış/Satış Sistemi>Fiyat Listeleri penceresinde Maliyet Fiyat Listesi oluşturulur. Uygulanan Fiyatlar sekmesinde Maliyet türünde herbir stok için kayıt açılarak fiyat girilir. Maliyet hesaplama yöntemi alanında Fiyat Listesi seçilerek maliyetlendirme yapıldığı zaman maliyet hesabı maliyet fiyatından olur.
3. KAYIT> Alış/Satış Sistemi>Fiyat Listeleri penceresinde Alış Fiyat Listesi oluşturulur. Uygulanan Fiyatlar sekmesinde Alış türünde herbir stok için kayıt açılarak fiyat girilir. Alış fiyat listesinde tanımlanmış olan fiyat alış işleminde kullanılır. Dolayısıyla Maliyet hesaplama yöntemi alanında Son Alış Fiyatı seçilerek maliyetlendirme yapıldığı zaman maliyet hesabı alış fiyatından olur.
4.Alış işlemi yapılır.
5. Alış işlemine ait stok girişi yapılır. Stok girişi yapılmaz ise üretim işlemi yapılamaz ! Stok girişi yapılırken stok yerine dikkat edilir.
6. Hızlı üretim işlemi yapılır. Çıkış ve giriş stok yeri seçilir (1). Satırda kayıt oluşturmak için artı butonuna (2) tıklanır. Satır kaydında Stok (3) ve Stok Varyantı (4) seçilerek miktar girilir. Tamam butonuna (5) tıklanarak alt satırlarda stoğun varyant detayı (6) sistem tarafından getirilir.Girilen miktara bağlı olarak miktar da sistem tarafından hesaplanır. Hepsini Aktifleştir (7) butonuna tıklanarak satır kayıtlarının durumu Onaylandı yapılır. Hızlı üretim kaydının durumu Onaylandı (8) yapılır.
|
1. Maliyetlendirme yapılacak olan kayıtlar için ilk (1) ve son (2) tarih seçilerek işlem kaydı oluşturma tarihine göre Listeyi Yenile (3) butonuna tıklanarak kayıtlar listelenir (4).
2. Maliyetlendirme yapılacak olan kayıt üzerine tıklanarak maliyetlendirme yöntemi, döviz birimi ve tarih seçilerek (1) Seçilen Kayıtları Maliyetlendir (2) butonuna tıklanarak maliyet kaydı (3) oluşturulur.
Aşağıdaki görselde Yöntem (1) alanında Fiyat Listesi seçilmiştir. Bu seçime istinaden Maliyet toplamı alanında (3) hesaplanan değer; KAYIT> Alış/Satış Sistemi>Fiyat Listeleri penceresinde tanımlanmış olan Maliyet Fiyat Listesi 'ndeki birim fiyatlardan hesaplanarak bulunmuştur.Maliyet fiyat listesi için tıklayınız
|
.
Aşağıdaki görselde Yöntem (1) alanında Son Alış Fiyatı seçilmiştir. Bu seçime istinaden Maliyet toplamı alanında (3) hesaplanan değer; malzemenin son alış kaydındaki Alış Fiyatı kullanılarak hesaplanmıştır.
Alış fiyat listesi ve hesabı için tıklayınız
|