<< İçindekileri Görüntülemek İçin Tıklayın >> Yer: Muhasebe İşlemleri Soru Cevap > Teminat mektubu işlemi nasıl muhasebeleştirilir? |
Muhasebeleştirme işlemi Verilen Teminat Mektubu işlemi üzerinden anlatılmaktadır.
İşlem öncesinde aşağıdaki ayarlar yapılır.
ÖN İŞLEMLER 1.Hesap planı oluşturulur. 2.İlgili stok-cari tipine muhasebe kodu bileşeni tanımlanır. 3.Muhasebeleştirme profili tanımlanır. 4.Teminat mektubu muhasebe modeli kontrol edilir. |
Bir firmanın (A firması) yapmayı üstlendiği bir işle ilgili olarak, işin yapılmaması durumunda el konulmak üzere, bir bankadan alıp ilgili iş sahibine(B firması) verdiği para güvencesini içeren belgedir.
İŞLEMLER modülündeki Finans İşlemleri menüsünden Banka Kredi İşlemleri işlem penceresi açılır.
1.Pencerenin sol tarafındaki İşlemler tıklanılarak açılan bölümdeki Verilen Teminat Mektubu butonuna tıklanılır.
2.Açılan pencerede Banka hesabı ve Cari seçilir. Konu ve Tutar girilir. Türü alanından Süreli veya Süresiz seçeneği seçilir. Geçerlilik Tarihi alanından teminat mektubunun geçerli olacağı tarih seçilir. Komisyon oranı (%), Fon oranı (%), Vergi oranı (%) alanına verilen oranlar girilir. (1)
3.Metin (2) sekmesine ilgili teminat metni yazılır.
4.Kayıt Onaylandı (3) durumuna getirilir.
5.Detay (4) sekmesine geçilerek sıfır(0) sıra no'lu kayıt (5) üzerindeyken Muhasebe (6) butonuna tıklanılır.
5.Açılan Mahsup fişi penceresinde ilgili kebir kodlarının kod bileşeni kırılımlarıyla (1) listelendiği ve oluşan hesap kodlarının borç ve alacak (2) durumları görüntülenir. Kayıt Onaylandı (3) durumuna getirilir.
Mahsup fişi kaydında cari borçlu, banka alacaklı durumundadır.