<< İçindekileri Görüntülemek İçin Tıklayın >> Yer: Ticari İşlemler Soru Cevap > Stok > Stok Birimi Dönüştürme > Aynı stoğun farklı işlemlere göre farklı birimi nasıl kullanılır? |
Bir stoğun alış ve satış işlemlerinde ya da stok girişi ve çıkışı işlemlerinde farklı birimler kullanılabilir.
Bunun için birimlerin işlemlere göre tanımlanması gerekir.
Sonraki İşlem Oluştur ile işlem yapıldığı zaman birimler için yapılan ayarlar sistem tarafından kullanılmıyor.
Örneğin satış için metre ile satış yapsın ama stok çıkışı gram ile olsun şeklinde ayar yapılmış ise Satış penceresinden Sonraki İşlem Oluştur butonuna tıklayarak Stok işlem penceresine geçildiğinden satıştaki metre birimi geliyor.
1. KAYIT modülündeki Stok kartları penceresinde ilgili stok kartı açılır ve pencerenin sol tarafından Birimler butonuna tıklanır.
2. Stok birim tanımı satırda seçilerek (1) pencerenin sağ tarafındaki Parametreler sekmesinde butonuna (2) tıklanarak satırda kayıt açılır.
Sıra numarası "1" (3) olarak girilir. Bu şekilde işlemlerde (alış, satış, stok) varsayılan olarak bu birim getirilir. Aksi tatirde sol taraftaki sıralamaya göre sistem birim getirir.
İşlem yönü Giriş/Alış ya da Çıkış/Satış (4) olarak seçilir.
İşlem kodları listeden (5) seçilir. Giriş/Alış için alış, stok girişi, alınan teklif, verilen sipariş gibi işlemler seçilir. Çıkış/Satış için satış, stok çıkışı, verilen teklif, alınan sipariş gibi işlemler seçilir.
Satırdaki kayıt durumu Onaylandı yapılarak tamam (6) butonuna tıklanır.
Aşağıdaki görselde alış işleminde kg için giriş/alış işlem yönünde ayar yapıldığı için sistem tarafından varsayılan olarak kg biriminin geldiği görülür.
Aşağıdaki görselde satış işleminde adet için çıkış/satış işlem yönünde ayar yapıldığı için sistem tarafından varsayılan olarak adet biriminin geldiği görülür.