<< İçindekileri Görüntülemek İçin Tıklayın >> Yer: Genel Program Bilgisi > Grid Veri İşlemleri |
N4'te işlem pencerelerinde bulunan tablo görünümündeki verinin çeşitli ayarlar ile analizi ve de kullanımı yapılabilmektedir.
Bu işlemler; gruplandırma, alt alta listeleme, renklendirilerek özelleştirme, şartlı koşullandırma olabilir. Bu şekilde kullanıcı kendisine özel işlem pencereleri oluşturarak kolay ve de hızlı çalışma imkanı bulabilir.
Grid ise işlem penceresinde verinin bulunduğu tablo ile alt ve üst bölümlerin beraber olduğu alandır.
1. Bul Paneli : Ctrl+F kısayolu ile bu alan aktif olur ve de yazı yazılabilir. Listelenen kayıtlar arasında arama yapar. Örneğin, eğer bir filtreleme yapılmış ise filtrelenen veri içinde arama yapar. Bu tabloya ait veritabanına kayıtlı olan tüm veri içinde arama yapılmaz!
2. Gruplama Bölümü : Bu alana sütun başlıkları sürüklenerek gruplama yapılır. Örneğin; aşağıdaki görselde alış işleminin penceresinde işlem adı ile gruplandırma yapılmıştır. Alınan Teklif, Alış, Verilen Sipariş grupları yapılmıştır. Birde fazla sütun sürüklenerek alt alta gruplar oluşturulur. Ayrıca klavyeden Ctrl tuşuna basılarak sütun gruplandırma alanına taşınır ise gruplama işlemi alt alta kırılım olmadan gösterilir.
Herbir grubun başlığının bulunduğu satırda fareye sağ tıklanılarak açılan menüden grupların sıralanma şekli de belirtilir. Aşağıdaki görselde grubpların "Toplam Satış Miktarına" göre sıralanması belirtilmiştir.
Gruplama alanında farenin sağ tuşuna basılarak grupların genişletilerek ya da daraltılarak gösterilmesi sağlanır.
•Tamamen genişlet : Tüm gruplar açılarak veri gösterilir.
•Tamamen daralt : Tüm gruplar sadece grup başlığı olarak gösterilir.
•Gruplamayı temizle : Gruplama alanına sürüklenmiş olan sütunlar tabloya geri aktarılır.
•Gruplama kutusunu gizle : Gruplama alanı kapatılırarak gösterilmez.
3. Filtreleme Satırı : İşlem penceresine ait olan veritabanında bulunan tüm kayıtlar içinde filtreleme yapılır.
4. Alt band : Sayısal verinin olduğu sütunun alt bölümünde yapılan ayara göre toplam, en küçük, en büyük, say, ortalama sonucu gösterilir.
5. Özelleştirme Bölümü : Pencerede yapılan filtreler bu bölümde gösterilir. Bu bölümdeki butonu ile açılan pencerede veri ile ilgili yapılacak analize göre filtreleme işlemi yapılır. Açılan pencerede aşağıdaki görseldeki gibi filtreleme koşulları eklenir.
Filtrelemeyi kaldırmak için butonuna basılır.
6. Kayıt Sayısı Kutucuğu : Bu bölümde kayıt sayısı gösterilir. Varsayılan olarak "1000" sayısına ayarlıdır.
Eğer gridde gösterilen kayıt sayısı 1000 sayısını geçmiş ise bu alan kırmızıya boyanarak belirtilir.