Enflasyon düzeltme işlemi nasıl yapılır?

<< İçindekileri Görüntülemek İçin Tıklayın >>

Yer:  Muhasebe İşlemleri Soru Cevap >

Enflasyon düzeltme işlemi nasıl yapılır?

Enflasyon düzeltmesi:

Paranın satın alma gücündeki değişmeler nedeniyle gerçek durumu ifade edemeyen mali tabloların, gerçek durumu ifade eder hale gelmelerini sağlamak üzere düzeltme işlemine tabi tutulmasıdır.

Diğer bir deyişle mali tablonun ait olduğu tarihteki satın alma gücü cinsinden hesaplanmasıdır.

Mali tabloların uzun yıllar süren yüksek enflasyonun etkisinden arındırılması ve böylece vergileme üzerindeki enflasyondan kaynaklanan olumsuzlukların giderilmesi amaçlanmaktadır.

 

UYARI_BUTONU-001.00Enflasyon Düzeltmesi Bilgi (tıklayınız)

 

ÖN İŞLEMLER

1. Muhasebe Stok Türü alanında Ticari Mallar, Demirbaşlar ya da Sabit Kıymet seçilip Vergi Uygulama Seti alanında %20 KDV seçilerek stok kartı oluşturulur.

060_enflasyon_muh10

 

 

1. Enflasyon düzeltmesinde kullanılacak olan fiyat endeksi TANIMLAR modülündeki Muhasebe Tanımları menüsündeki Fiyat Endeksi Listesi işlem penceresinde sistem tarafından tanımlanmış olmalıdır.

Eğer endeks değerleri yoksa elle girilir. Bunun için YENİ_KAYIT_BUTON-001.00 butonuna tıklanır. Açılan pencerede Türü seçilip yıl girilerek her ay için alanlara endeks değeri girilir.

060_enflasyon_muh1

 

2. Muhasebeleştirme işleminde kullanılacak olan endeks değeri TANIMLAR modülündeki Firma Tanımları menüsündeki Firma ve Şube tanımları penceresinde firma kaydı tıklanarak Mali Dönemler (1) sekmesindeki Muhasebe (2) sekmesindeki Genel (3) sekmesinde bulunan fiyat endeksi alanındaki (4) butona tıklanarak açılan pencerede endeks tipi (5) seçilip Tamam (6) butonuna tıklanır.

060_enflasyon_muh2

 

3. MUHASEBE modülündeki Muhasebe Hesap Planları işlem penceresi açılır. Hesapl planı kaydı çift tıklanarak açılır. Hesap Kartları (1) sekmesinde enflasyon güncellemesi yapılacak olan hesap seçilerek (2) pencerenin sağ tarafındaki Enflasyon hesap tipi (3) Evet/Parasal olmayan seçilip fark ve düzeltme hesapları (4) belirtilir. Temel hesap tipi stok kartı için STOK (5) olmalıdır. Stok hesaplarında “STOK”, demirbaş hesaplarında “DEMİRBAŞ”, sermaye hesaplarında “SERMAYE” seçili olmalıdır. Değişikliklerin algılanması için TİK_BUTONU-001.00 butonuna (6) tıklanır.

060_enflasyon_muh3

 

Benzer işlem demirbaşlar hesap kartı için de yapılır.

060_enflasyon_muh8

 

Benzer işlem sermaye hesap kartı için de yapılır.

060_enflasyon_muh7

 

 

4. MUHASEBE modülündeki Toplu işlemler menüsündeki Enflasyon Düzeltme İşlemleri işlem penceresi açılır.

Stok, Sabit Kıymet ve Öz Kaynak/Değer sekmelerinde hesaplama yapılır.

 

Aşağıda Stok sekmesinde hesaplama yapılmıştır.

Firma, dönem, düzeltme tarihi ve önceki dönem tarihi seçilerek (1) verilerek Yenile (2) butonuna tıklanılır.

Stok sekmesinde satırda sistem tarafından kayıt (3) getirilir. Hesap planında hesap tipi Stok olarak belirtilmiş olmasından dolayı bu sekmede kayıt gelir.

Bilanço değeri eğer sistem tarafından getirilmez ise elle girilir.Düzeltmeye esas tutar eğer sistem tarafından getirilmez ise elle girilir.

Düzeltme yöntemi basit ortalama ya da stok devir hızı olarak seçilir. Seçime göre pencerenin alt bölümündeki sekmelerde işlem yapılır.

 

Basit ortalama ya da stok devir hızı sekmelerinde Bilanço değerlerine göre kayıt ekle (4) tıklanarak satırda kayıt (5) oluşturulur.

Tümünü onayla (6) butonuna tıklanır.

Onaylıları girişe çevir (7) butonuna tıklanıp kayıt(lar) giriş durumuna alınır

Örneğin endeks değerleri düzeltilerek tekrar hesaplama yapılmak istenirse onaylı durumdaki kayıt (5) Onaylıları girişe çevir butonuna (7) tıklanıp kayıt(lar) giriş durumuna alınır ve CIKAR_BUTON butonuna tıklanarak kayıt silinir. Tekrar Bilanço değerlerine göre kayıt ekle (4) tıklanarak satırda kayıt (5) oluşturulur.

060_enflasyon_muh4

 

Örneğin aynı hesaplama işlemi Öz Kaynak/Değer sekmesinde yapılır.

MHSB-001.130

 

5. Muhasebe sekmesinde (6) firma dönemi, tarih, grup, düzeltme no, fiş açıklaması, belge numarası alanlarına bilgi girilir (7). Grup alanında STOK, DEMİRBAŞ, SERMAYE seçilerek Muhasebeleştir (8) butonuna tıklanır.

060_enflasyon_muh5

 

6. Muhasebe fiş kaydı oluşturulur.Açıklama alanında Enflasyon düzeltme fişi (1) olarak kayıt oluşur. Fiş Detay sekmesinde ise hesap planında belirtilen hesaplar arasında borç - alacak kaydı oluşur. Eğer oluşmaz ise EKLE_BUTONU-001.00 butonuna (2) tıklanarak satırda kayıt (3) açılır. Borç/alacak tutarı ise Enflasyon Düzeltme İşlemleri penceresinde hesaplanmış olan değerdir. Fiş durumu Onaylandı (4) yapılır.

060_enflasyon_muh6

 

7. MUHASEBE modülündeki Fiş İşlem Listesi penceresinde soldaki hesap planı (1) seçilerek fiş kaydı listelenir (2). Eğer değişiklik yapmak istenirse fiş kaydına çift tıklanarak açılıp Giriş durumuna alınarak kayıtta değişiklik yapılır.Fişe tıklanarak aşağıdaki Fiş Detayı (3) bölümü açılarak fiş detayı görüntülenir.

060_enflasyon_muh9